Thursday, April 25, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  31 terbunuh dalam rempuhan di Congo

  DOUALA, Cameroon, 22 Nov – Sekurang-kurangnya 31 orang terbunuh dan 147 yang lain cedera dalam kejadian rempuhan semasa sesi pengambilan baharu anggota tentera di sebuah stadium di Brazzaville, ibu negara Republik Congo pada Isnin lalu, menurut Menteri Komunikasi Congo Thierry Moungalla.

  “Tragedi berlaku di Stade Ornano pada Isnin malam, 20 November hingga Selasa 21 November 2023,” lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan Moungalla.

  Berikutan kejadian itu, Moungalla mengumumkan penubuhan unit krisis di bawah kuasa perdana menteri untuk menangani situasi itu.

  Kerajaan turut mengisytiharkan hari perkabungan negara pada Rabu dan memutuskan pengambilan anggota tentera baharu di Brazzaville dihentikan sementara manakala pengambilan di kawasan lain di seluruh negara diteruskan.

  Siasatan rasmi untuk mengenal pasti punca rempuhan telah dimulakan, diketuai oleh pasukan pentadbiran bersama polis-tentera dan dijangka selesai dalam beberapa hari. – Bernama

  gambar freepik

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...