Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

31 warga Ideal Multifeed ikuti Kursus Marsyal Bomba

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 OKT – Seramai 31 orang kakitangan Syarikat Ideal Multifeed Sdn Bhd telah mengikuti Kursus Marsyal Bomba yang berlangsung selama tiga hari di Balai Bomba Pengkalan Batu dan Ibu Pejabat Bomba dan Penyelamat, Berakas, baru-baru ini.

Kursus dikendalikan oleh Bahagian Perhubungan Awam Cawangan Operasi F, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) itu adalah untuk memberi pendedahan mengenai penting-
nya keselamatan kebakaran secara teori dan praktikal, selain menjalankan latihan praktikal inhouse firedrill di Bangunan Unit Perhubungan Awam, Ibu Pejabat Bomba dan Penyelamat serta langkah-langkah mengenai sebab dan punca berlakunya kebakaran.

Di samping itu, para peserta juga mempelajari tatacara penggunaan alat-alat pemadam api dan selimut api dengan cara yang betul dan mengetahui tatacara untuk menyelamatkan diri daripada terperangkap dalam bangunan apabila berlakunya kebakaran serta lawatan ke Unit Penyiasatan dan Balai Bomba Berakas.

Anggota bomba memberikan tunjuk ajar mengenai tatacara memadamkan api pada kursus tersebut. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -