Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

32 firma digantung di Hong Kong

-

HONG KONG, 1 APRIL – Lebih daripada 30 firma, termasuk sekurang-kurangnya dua pemaju harta China, melihat perniagaan dalam saham mereka digantung di Hong Kong hari ini selepas mereka gagal melaporkan keputusan tahunan.

Tindakan itu memburukkan lagi ketidakpastian mengenai sektor harta China, yang telah bergelut selepas tindakan keras yang dilancarkan Beijing telah menjejas kecairan syarikat.

Ia juga diadakan ketika ekonomi China bergelut dengan sekatan besar-besaran di bandar besar termasuk Shanghai selepas peningkatan jangkitan koronavirus.

Pemaju besar China Shimao Group dan Sunac China adalah antara 32 syarikat yang digantung hari ini selepas gagal menyiarkan keputusan tahunan tanpa audit mereka menjelang tarikh akhir pada 31 Mac, menurut jurucakap bursa saham.

Sebuah lagi syarikat turut digantung hari ini tetapi HKEX tidak menyatakan sebabnya.

Bursa saham akan ‘berhubung dengan pengeluar relevan untuk menyokong pematuhan mereka dengan ‘Peraturan Penyenaraian’ dan berusaha mengekalkan penggantungan seberapa singkat mungkin, beritahu jurucakap kepada AFP.

Angka penggantungan perniagaan pada tahun ini dibandingkan dengan lebih 50 pada 2021 dan sekurang-kurangnya sembilan untuk 2020, menurut Bloomberg News. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -