Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

32 tamat ISC 21/2022

-

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 MAC – Seramai 32 orang pegawai Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) dan seorang pegawai dari Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) telah berjaya menamatkan Kursus Staf Pertengahan (ISC 21/2022) dan diraikan pada majlis penutup yang berlangsung di Akademi Pertahanan (AP) ABDB, Kampung Tanah Jambu, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyampaikan sijil kepada para peserta ialah Pemerintah Tentera Udara Diraja Brunei, Brigedier Jeneral (U) Dato Seri Pahlawan Mohd Sharif bin Dato Paduka Haji Ibrahim.

Pada majlis itu, tetamu kehormat turut menyampaikan anugerah Best Overall Student dan Best Service Paper kepada 1109 Leftenan Qurratu’aini Qayyimah Dr Al-Haj Zelzy dari Tentera Laut Diraja Brunei.

Manakala itu, anugerah Best Research Essay, juga dikenali sebagai Commander RBAF’s Paper, telah dianugerahkan kepada 1093 Kapten Nurul Aufa binti Haji Sulia dari Jabatanarah Perisikan, Kementerian Pertahanan.

Terdahulu, acara dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan ayat-ayat pilihan daripada Surah At-Taubah oleh salah seorang peserta, 1099 Leftenan Mohd Haziq @ Ahmad Bin Mohd Ali dan diikuti dengan ucapan penutup oleh tetamu kehormat sebelum menyampaikan sijil dan anugerah kepada para peserta.

Majlis diakhiri dengan sesi gambar ramai para peserta bersama tetamu kehormat.

Kursus berkenaan telah dilaksanakan selama 13 minggu bermula 4 Januari lalu hingga hari ini.

Disebabkan situasi wabak COVID yang tidak dapat dielakkan, ABDB tidak dapat menerima peserta kursus dari luar negara pada tahun ini.

Brigedier Jeneral (U) Dato Seri Pahlawan Mohd Sharif menyempurnakan penyampaian anugerah kepada salah seorang peserta terbaik.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -