Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  35 maut, 53 cedera kemalangan di Mesir

  KAHERAH, 29 OKT – Sekurang-kurangnya 35 orang terbunuh dan lebih daripada 50 orang cedera kelmarin dalam ‘kemalangan yang mengerikan’ di sebuah lebuh raya Mesir yang melibatkan sebuah bas dan beberapa kereta, kata media negara.

  Kemalangan jalan raya adalah perkara yang sering berlaku di Mesir, disebabkan oleh keadaan jalan yang sering rosak dan tingkah laku pemandu yang tidak mematuhi undang-undang jalan raya.

  “Perlanggaran yang mengerikan di jalan gurun Cairo-Alexandria berhampiran Wadi al-Natrun, menyebabkan kematian 35 orang, sekurang-kurangnya 18 daripada mereka terbakar,” kata laman web berita Al-Ahram, yang menunjukkan ‘sekurang-kurangnya 53 cedera’.

  Gambar-gambar yang dikongsi di media sosial menunjukkan keadaan sebenar kejadian, di mana sebuah kenderaan berat terbalik dan terletak di atas lorong laju jalan raya yang telah hangus.

  Terdapat sekurang-kurangnya sebuah bas dan sebuah mini bas telah mengalami kerosakan yang serius akibat kebakaran dan banyak kereta juga terlibat dalam kemalangan tersebut, dengan beberapa buah daripadanya masih terbakar.

  Orang ramai berkumpul di tepi jalan untuk melihat kejadian itu, sambil beratur dengan kereta mereka, di mana asap hitam pekat naik ke udara.

  Terdapat satu statistik rasmi yang mencatatkan bahawa pada tahun 2021, sebanyak 7,000 orang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di negara Arab yang mempunyai ramai penduduk. – AFP

  Anggota pertahanan awam mengangkat serpihan bas yang terbakar di kawasan kemalangan lalu lintas besar di sepanjang jalan padang pasir Kaherah pada 28 Oktober. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...