35 peserta bengkel penulisan rencana ilmiah terima sijil

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 APRIL – Seramai 35 orang telah menyertai Bengkel Penguasaan Penulisan Rencana Ilmiah anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) melalui Bahagian Penyelidikan, Dokumentasi dan Pengiktirafan diraikan dalam majlis penutup yang berlangsung di Perpustakaan DBP Sengkurong, hari ini.

Hadir bagi menyempurnakan majlis penyampaian sijil penyertaan kepada para peserta dan pembimbing bengkel ialah Pemangku Pengarah DBP, Awang Suip bin Haji Abdul Wahab selaku tetamu kehormat majlis.

Turut hadir ialah Pemangku Timbalan Pengarah DBP, Awang Mohd Azurin bin Othman.
Bengkel Penguasaan Penulisan Rencana Ilmiah merupakan inisiatif dan tindakan untuk meningkatkan kemahiran dan melahirkan penulis-penulis yang berpotensi menguasai penulisan rencana ilmiah.

Para peserta bengkel yang berjalan selama tiga hari di Perpustakaan DBP Sengkurong itu terdiri daripada pegawai-pegawai kerajaan dan penulis-penulis tanah air yang mempunyai potensi dalam penulisan rencana ilmiah.

Bengkel tersebut turut mencakupi bimbingan dan penerangan, perbincangan dan latihan yang dibimbing oleh Dr Haji Hashim bin Haji Abdul Hamid.

Antara pengisian bengkel ialah Pengenalan Rencana Ilmiah; Rencana Ilmiah Itu Apa?; Bimbingan Teknik dan Gaya Penulisan Rencana Ilmiah; Pilihan Tajuk, Penggarapan Isi dan Bahasa dalam Penulisan Rencana Ilmiah; Latihan; Kepentingan Carta, Statistik, Gambar Rajah dan Jadual dalam Rencana; serta Kepentingan Kerja Lapangan.

Awang Suip menyampaikan sijil kepada salah seorang wakil peserta bengkel tersebut.