36 maut dalam letupan pasar

BAGHDAD, 20 JULAI – Kumpulan militan mengaku bertanggungjawab dalam insiden letupan bom di sebuah pasar ibu negara Iraq menjelang perayaan Aidiladha awal pagi ini, membunuh sekurang-kurangnya 36 orang, menurut sumber perubatan.

Menerusi mesej disiarkan di saluran Telegram, kumpulan militan Islamic State (IS) memaklumkan seorang pengebom nekad bernama Abu Hamzaal-Iraqi meletupkan tali pinggang peledaknya di tengah-tengah orang ramai di pasar Woheilat di Bandar Sadr, sebuah bandar di pinggir Baghdad pada malam semalam, membunuh 36 orang dan mencederakan 60 yang lain.

Serangan terburuk di Baghdad sejak beberapa tahun kebelakangan itu menyaksikan beberapa mangsa ledakan itu terbaring di seberang pasar yang sebelumnya dipenuhi pembeli barangan makanan menjelang perayaan Aidiladha.

Presiden Iraq, Barham Salih menyifatkan pengeboman di pinggir Bandar Sadr yang mempunyai majoriti penduduk Syiah itu satu perbuatan keji serta mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa.

“Mereka menyasar orang awam kita di Bandar Sadr pada malam Aidiladha. Mereka tidak membiarkan orang bergembira, biarpun untuk seketika,” kata Salih di Twitter.

Rakaman video yang dikongsi di media sosial selepas letupan itu menunjukkan mangsa berdarah dan orang ramai menjerit ketakutan, mayat bergelimpangan di tengah kasut yang berselerakan serta serpihan gerai yang musnah.

Letupan kuat itu merosakkan bahagian bumbung gerai di pasar berkenaan. – AFP

Penduduk dan anggota keselamatan berkumpul di tapak letupan di pasar Wohailat di Bandar Sadr, Iraq, pada 19 Julai 2021. – AP