4 aktivis Kazakhstan menerima hukuman

NUR-SULTAN , 10 DIS – Empat aktivis Kazakhstan telah ditangkap dan dijatuhkan hukuman kerana melanggar undang-undang dengan mengadakan perhimpunan awal sebelum demonstrasi pembangkang minggu hadapan, kata kumpulan hak asasi hari ini.

Aktivis pertama, Marat Musabayev dijatuhkan hukuman penjara selama 15 hari oleh mahkamah di ibu negara Nur-Sultan, selepas dia menghadiri perhimpunan kecil di luar pejabat Kesatuan Eropah (EU) di negara Asia Tengah itu bulan lalu, kata pergerakan hak asasi Qaharman hari ini.

Dua aktivis yang lain, Gulmira Khalikova dan Galia Tamabayeva dijatuhkan hukuman penjara selama 10 hari atas tuduhan yang sama.

Tunjuk perasaan kecil di luar pejabat EU pada 27 November yang lalu bertujuan untuk memujuk Brussels bersetuju memberikan hukuman terhadap Kazakhstan yang kaya dengan minyak bagi pelanggaran hak asasi.

Keempat-empat aktivis tersebut tidak dapat mengikuti perhimpunan pada 16 Disember akan datang untuk melawan rejim Mukhtar Ablyazov, yang dipilih secara demokratik tahun lalu oleh kumpulan Kazakhstan dipimpin oleh ekstremis. Kumpulan hak asasi yang lain, Atajurt, mengatakan salah seorang ahlinya Zhumamurat Shamshi juga ada mengikuti perhimpunan di Nur-Sultan pada bulan lalu, namun dia tidak tahu tentang butiran lanjut mengenai hukumannya.

“Saya diberitahu dia mendapat hukuman penjara selama 15 hari, namun kami belum dapat memberikan kata putus bagi hukuman yang telah dijatuhkan kepadanya,” kata wakil kumpulan Atajurt kepada AFP. – AFP