4 maut dalam rempuhan universiti Bolivia

LA PAZ, 10 MEI – Rempuhan di sebuah universiti di Bolivia semalam menyebabkan empat pelajar maut dan lebih 70 cedera apabila bom tangan gas pemedih mata diletupkan semasa perhimpunan, kata institusi dan polis.

Lima daripada yang cedera berada dalam rawatan rapi, kata Roxana Choque, pendakwa raya wilayah Potosi di tenggara Bolivia di mana universiti Tomas Frias berpusat.

Beratus-ratus pelajar telah berkumpul di arena sukan tertutup universiti untuk pemilihan majlis pelajar pada masa kejadian, kata rektor Pedro Lopez kepada pemberita.

Perdebatan hangat berlaku, dan sekurang-kurangnya seorang pelajar meletupkan tong gas pemedih mata, mencetuskan rempuhan, menurut ketua polis wilayah Bernardo Isnado.

Dua suspek telah ditangkap, kata pegawai polis Nelson Pacheco.

Seorang ketua pelajar terbabit dalam mengadakan perhimpunan dan seorang lagi disyaki benar-benar mencetuskan bom tangan gas pemedih mata, katanya.

Choque berkata ramai daripada mereka yang cedera telah mengalami pelbagai kecederaan, termasuk patah tulang, dan si mati telah meninggal dunia akibat sesak nafas.

Hospital awam di bandar yang mempunyai kira-kira 270,000 penduduk itu telah dibanjiri oleh mangsa yang cedera dan saudara-mara mencari maklumat mengenai pelajar yang hilang. – AFP