Tuesday, April 23, 2024
31.4 C
Brunei

  -

  4 pelajar SMB berlepas ke Thailand

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 28 JAN – Rombongan Negara Brunei Darussalam seramai empat orang pelajar dan seorang pegawai pengiring dari Sekolah Menengah Berakas (SMB) berlepas bagi menyertai The Southeast Asia Plus Sustainable Development Goals Youth Camp 2024 yang berlangsung di Wilayah Nakhon Ratchasima, Thailand bermula esok hingga 1 Februari.

  Rombongan berkenaan terdiri daripada pelajar-pelajar Tahun 10 iaitu Awang Danial Batrish Moksin bin Abdullah, Awang Ruza Aidil Fikri bin Muhd Ruben, Dayang Nadhirah binti Ariffin dan Dayang Alma Lutfiah binti Haji Mohd Nazri Al-Amin serta Pegawai Pendidikan, Sekolah Menengah Berakas, Dayang Maralina binti Haji Awang Matnoor selaku guru pengiring.

  Hadir di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei untuk mengucapkan selamat belayar kepada rombongan ialah Pegawai Tugas-tugas Khas Kanan (Profesional), Jabatan Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan, Haji Metussin bin Haji Jais, pegawai-pegawai Kementerian Pendidikan, guru-guru SMB serta ibu bapa dan keluarga ahli rombongan.

  Penyertaan rombongan berkenaan telah diselaraskan oleh Jabatan Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan.

  Dalam temu bual ringkas bersama Media Permata, Awang Danial Batrish Moksin menyatakan harapan untuk memperoleh pengalaman baharu bagi menambah kefahamannya dalam matlamat pembangunan mampan (SDG) dan Falsafah Ekonomi Mandiri (SEP).

  Perkara serupa turut dikongsi oleh Dayang Alma Lutfiah yang juga menyatakan harapan menerusi penyertaannya dalam program itu untuk meningkatkan pengetahuan mengenai SDG serta menjalinkan hubungan kerjasama dengan pelajar-pelajar antarabangsa dalam sama-sama menangani isu SDG dan usaha untuk mencapainya pada masa hadapan.

  Mengulas mengenai persiapan mereka dalam menyertai program itu, Awang Danial menyatakan bahawa mereka telah melakukan penyelidikan intensif berhubung topik SDG di samping mengadakan latihan untuk persembahan kebudayaan yang bakal diadakan semasa program itu.

  Dayang Maralina menjelaskan bahawa tujuan utama perkhemahan belia berkenaan adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan berkongsi pengalaman mengenai dengan SDG di mana menerusi penyertaan itu, para pelajar diharap akan dapat mengguna pakai ilmu pengetahuan bagi merealisasikan SDG. Semasa program itu, para peserta akan berpeluang menyertai aktiviti berkaitan SEP dan SDG.

  Gambar ramai pelajar serta pegawai pengiring yang menyertai The Southeast Asia Plus Sustainable Development Goals Youth Camp 2024 di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei, kelmarin. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Awang Danial Batrish Moksin ketika ditemu bual oleh media. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kim ketuai latihan roket yang mensimulasikan serangan balas nuklear

  PYONGYANG, 23 APRIL - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menyelia pelancaran salvo pelancar roket berbilang ‘super besar’ negara itu yang mensimulasikan serangan balas...