Wednesday, July 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  4 polis Filipina didapati bersalah terlibat dalam pembunuhan

  MANILA, 18 JUN – Empat orang anggota polis Filipina didapati bersalah hari ini kerana membunuh seorang bapa dan anak lelakinya, kata pegawai mahkamah, dalam kes yang jarang berlaku di mana pegawai penguatkuasa undang-undang didakwa kerana terlibat dalam perang dadah semasa pemerintahan bekas presiden Rodrigo Duterte.

  Keempat-empat pegawai berpangkat rendah kesemuanya dijatuhi hukuman penjara sehingga 10 tahun kerana menembak mati dua mangsa di kawasan setinggan di Manila semasa operasi polis antidadah pada 2016, kata hakim mahkamah perbicaraan wilayah Manila, Rowena Alejandria dalam keputusan bertulisnya yang dibacakan di mahkamah hari ini.

  “Adalah wajar untuk diperhatikan bahawa tertuduh sendiri tidak menafikan kehadiran dan penyertaan mereka dalam operasi polis yang dijalankan, acara yang sama di mana mangsa Luis dan Gabriel (Domingo) dibunuh,” tulis Alejandria.

  Ribuan suspek dadah telah dibunuh oleh polis dan lelaki bersenjata yang tidak dikenali dalam kempen yang menjadi titik tumpuan pemerintahan Duterte 2016-2022, suatu tindakan keras yang dikritik sebagai pembunuhan di luar mahkamah yang disokong kerajaan dan kini menjadi subjek siasatan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

  Pasangan Luis Bonifacio, Mary Ann Domingo, menangis di bahu anaknya ketika mereka mendengar keputusan dua pertuduhan pembunuhan yang dibacakan di bilik kecil di utara Manila.

  Anggota polis Manila, Virgilio Cervantes, Arnel de Guzman, Johnston Alacre dan Artemio Saguros juga diperintahkan untuk membayar ganti rugi sebanyak 300,000 peso ($5,120) setiap seorang kepada waris mangsa.

  Keluarga mangsa mendakwa lebih daripada belasan pegawai polis mengambil bahagian dalam serbuan malam dalam komuniti setinggan di utara Manila. – AFP

  Mary Ann Domingo (tengah) dan anaknya memegang potret suami dan anak lelakinya selepas empat anggota polis didapati bersalah membunuh mereka semasa perbicaraan mereka di mahkamah di Manila pada 18 Jun. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...