4 sekeluarga rentung di rumah

KINABATANGAN, 7 JULAI – Empat sekeluarga rentung dalam kebakaran memusnahkan dua rumah di Kampung Lot M dekat sini.

Ketua Polis Daerah Kinabatangan Supt. A. Sahak Rahmat berkata empat mangsa terdiri daripada seorang ibu bersama anak lelaki dan dua cucunya.

Katanya mangsa dikenali sebagai Lidia binti Ibiti, 55, anak lelakinya Sudirman bin Ladising, 38, dan dua cucunya, Mohd Syawal, 4, anak kepada Sudirman dan Yuyu, 2, anak kepada Dahlia binti Ladising.

Dahlia, 33, bersama bayi perempuannya berusai dua bulan, adik kepada Yuyu terselamat dalam kejadian kira-kira pukul 11.30 malam itu.

Kesemua mayat mangsa ditemui di dalam sebuah bilik dan kemudian dihantar ke Hospital Kinabatangan untuk bedah siasat, katanya kepada Bernama di sini.

Supt. A. Sahak berkata 17 penghuni di sebuah lagi rumah sempat menyelamatkan diri.

Dalam pada itu, Ketua Zon Bomba dan Penyelamat Sandakan Anddre Andrew berkata sebuah jentera bersama 17 anggota diketuai Ketua Operasi Rosemidian Majid dihantar ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada pukul 11:58 malam.

Katanya setibanya bomba di tempat kejadian enam minit kemudian, api sudah merebak di dua rumah yang terletak berhampiran.

Katanya operasi memadam api tamat pada pukul 3.10 pagi dan menemui empat mayat yang rentung terbakar dari salah sebuah rumah terlibat.