4 sesat di hutan selamat ditemui

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) menyarankan orang ramai supaya sentiasa memastikan bahawa mereka tahu akan keadaan cuaca dari semasa ke semasa dan tidak meneruskan aktiviti jika keadaan sudah mulai gelap.

JBP membuat saranan itu dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, susulan kejadian orang sesat di Trek Wasai Sungai Akar, di mana empat orang mangsa telah berjaya dibawa keluar pada 6 November lalu.

Kenyataan menyatakan bahawa pada pukul 6:30 petang, sebuah jentera dari Balai Bomba Berakas dan dengan bantuan dari Balai Bomba Rimba yang diketuai oleh ABK 152 Pengiran Zunaidi bin Pengiran Haji Duraman bersama 11 orang anggota bomba dan penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa apabila sampai di tempat kejadian, penyiasatan dan operasi mencari masuk ke dalam hutan segera dijalankan dan pada pukul 6:51 petang, operasi mencari dipindahkan ke kawasan Tasek Serubing, Jalan Subok seperti mana lokasi yang dikongsikan oleh mangsa yang tersesat melalui telefon bimbit.

Pada pukul 9:45 malam, anggota bomba dan penyelamat berjaya menjumpai kesemua mangsa lelaki warga tempatan dalam jarak 2 kilometer dari Simpang 598, Jalan Subok.

JBP menyatakan lagi bahawa kesemua mangsa ditemui dalam keadaan selamat dan seterusnya diserahkan kepada pihak paramedik dan polis untuk tindakan selanjutnya.

Kenyataan turut menyatakan bahawa Operasi SAR seterusnya itu diketuai oleh Stesen Komander Balai Bomba Berakas, ASFR Mushidee bin Junaidi dan dibantu oleh empat orang ahli Majlis Perundingan Kampung Subok yang diketuai oleh Awang Adanan bin Haji Hitam.

JBP menyarankan orang ramai supaya jangan mendaki bukit secara berseorangan kerana ditakuti berlakunya perkara yang tidak diingini dan memaklumkan kepada keluarga atau kawan-kawan di mana tempat yang hendak mereka tujui serta bagi keselamatan mereka semasa melakukan riadah hiking membawa bersama wisel, lampu, telefon bimbit dan air bagi keperluan jika berlaku kecemasan.

Empat orang lelaki yang sesat di hutan di kawasan Jalan Subok berjaya dijumpai dan dibawa keluar dengan selamat. – Gambar serahan JBP