41 maut hujan lebat di utara India

DEHRADUN, 19 OKT – Sekurang-kurangnya 41 orang maut dan lebih sedozen lagi hilang selepas tanah runtuh dan banjir kilat akibat hujan lebat selama beberapa hari melanda utara India, kata pegawai hari ini.

Pegawai di Uttarakhand, negeri Himalaya mengatakan 35 orang terbunuh dalam kejadian tanah runtuh terbaharu hari ini selepas enam maut dalam kejadian serupa sehari sebelumnya.

Sekurang-kurangnya 30 terbunuh dalam insiden berasingan di kawasan paling teruk terjejas, Nainital awal hari ini, selepas hujan lebat melanda, mengakibatkan beberapa kejadian tanah runtuh dan memusnahkan sebahagian struktur.

“Setakat ini 30 orang disahkan mati, manakala ramai lagi masih hilang,” pegawai kanan Naninital, Ashok Kumar Joshi memberitahu AFP.

Menurutnya, beberapa kawasan pedalaman berbukit juga menyaksikan kerosakan teruk akibat hujan lebat.

Sebuah jambatan yang dalam pembinaan, roboh dalam sungai di sepanjang lebuh raya kebangsaan antara Pithoragarh-Champawat, di Chalthi, 19 Oktober, susulan hujan lebat di utara India. – AFP

Lima daripada yang mati adalah daripada sebuah keluarga yang rumah mereka tertimbus dalam tanah runtuh besar, seorang lagi pegawai kerajaan, Pradeep Jain memberitahu AFP.

Satu lagi tanah runtuh di daerah utara Almora juga membunuh lima orang selepas tongkol batu besar dan lumpur menghempap dan memusnahkan kediaman mereka.

Sekurang-kurangnya enam terbunuh pada Isnin di dua daerah terpencil di negeri itu.

Jabatan Meteorologi India memperluas dan melanjutkan lagi amaran cuacanya hari ini, meramalkan hujan ‘lebat’ sehingga ‘sangat lebat’ di rantau itu dalam masa dua hari lagi.

Pejabat kaji cuaca juga mengatakan beberapa kawasan dituruni hujan lebih 400 milimeter kelmarin, mengakibatkan tanah runtuh dan banjir di merata tempat. Pihak berkuasa juga mengarahkan penutupan sekolah dan melarang sebarang aktiviti agama dan pelancongan di negeri itu. – AFP