41 panggilan kebakaran kereta dari Januari hingga Mei

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JUN – Dari Januari hingga Mei 2020, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) telah menerima sebanyak 41 panggilan kecemasan melibatkan insiden kebakaran kereta dengan anggaran kerugian sebanyak $130,350.

Menurut statistik kebakaran kereta, bulan Januari telah mencatatkan lapan kejadian kebakaran kereta, Februari (enam), Mac (tujuh), April (13) dan Mei tujuh kejadian.

Sehubungan dengan itu, JBP menyarankan orang ramai untuk lebih peka dalam mengetahui aspek keselamatan kebakaran bagi menghindarkan kejadian kebakaran kereta daripada berlaku.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JBP, hari ini, panggilan kecemasan kebakaran kereta yang terbaharu telah diterima pada 8 Jun lalu jam 6:59 petang di kawasan berdekatan Pejabat Pos Seria.

Kenyataan menyatakan sebelum jentera bomba tiba di tempat kejadian, kebakaran kecil berjaya dipadamkan oleh pemandu kenderaan berkenaan menggunakan alat pemadam api jenis debu kering 2.5 kilogram milik sendiri.

Tindakan pantas pemandu telah berjaya memadamkan kebakaran keretanya dalam kejadian yang berlaku dekat Pejabat Pos Seria pada 8 Jun lalu. – Gambar serahan JBP

Pemilik kenderaan itu iaitu seorang warganegara tempatan telah keluar daripada kenderaan tersebut dengan selamat sebelum jentera bomba sampai dan tidak mendapat sebarang kecederaan.

Anggota bomba dan penyelamat yang tiba di tempat kejadian bertindak memotong kepala bateri dan membawa dua biji alat pemadam api jenis debu kering 2.5 kilogram. Kenyataan menyatakan lagi bahawa punca dan kerugian masih dalam siasatan.

Menurut kenyataan, kategori utama punca insiden kebakaran kereta ialah masalah mekanikal yang melibatkan kerosakan komponen mekanikal, kebocoran hos minyak atau saluran di komponen kenderaan dan penyambungan yang longgar.

Di samping itu, kebakaran juga melibatkan kesalahan dan kecuaian manusia yang kurang pengetahuan dalam pemilihan alat ganti komponen kereta, membiarkan enjin kenderaan dalam keadaan hidup dan kebakaran perunan yang ditinggalkan lalu melarat ke kawasan letak kereta serta masalah elektrik yang melibatkan kerosakan komponen sistem elektrik di dalam enjin, kerosakan bahagian sistem pendawaian, kerosakan bahagian ABS (Anti-Lock Braking System) dan kerosakan kotak fius di dalam enjin.

JBP menyarankan orang ramai untuk membuat penyelenggaraan yang berjadual bagi kenderaan mereka, memastikan pemasangan pendawaian bagi peralatan elektrik di kenderaan dilaksanakan oleh pekerja bengkel yang bertauliah supaya pendawaian yang dibuat itu dengan cara yang betul, yang tidak mendatangkan bahaya kebakaran.

Orang ramai juga dinasihatkan mempunyai alat pemadam api di dalam kereta dan bagi kenderaan yang melebihi usia tujuh tahun ke atas disarankan untuk membuat pemeriksaan di bengkel-bengkel mahir dan bertauliah.

Jika berlaku sebarang insiden kecemasan, orang ramai hendaklah berhubung terus ke talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.