411 ditangkap akibat kesalahan rasuah

KOTA KINABALU, 9 DIS – Seramai 411 orang terdiri dari sektor awam, swasta serta orang awam di negeri ini telah ditangkap kerana melakukan kesalahan rasuah sejak 2015 sehingga kini.

Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya berkata dalam tempoh yang sama, 2,318 maklumat telah diterima oleh SPRM Negeri Sabah.

Angka ini agak membimbangkan dan langkah sewajar perlu diambil agar gejala rasuah dapat dibanteras dan menjadikan negeri Sabah, negeri bersih daripada rasuah, kata-nya pada Program Integriti dan Anti Rasuah Kerajaan Negeri Sabah sempena sambutan Hari Anti Rasuah Antarabangsa yang disempurnakan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal. Dalam pada itu, Latheefa berkata dalam usaha menggalakkan penjawat awam untuk tampil melaporkan sebarang penawaran wang rasuah kepada SPRM, kerajaan telah mewujudkan satu mekanisme khusus untuk memberikan pengiktirafan kepada penjawat awam melaporkan kes rasuah.

Katanya, ia menerusi ‘Garis Panduan Pengiktirafan kepada Penjawat Awam Yang Melaporkan Pemberian Atau Penerimaan Rasuah’ dan ini sekaligus meningkatkan lagi imej sektor awam dan persepsi baik bahawa penjawat awam tidak berkompromi dengan rasuah. – Bernama