Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  457 ditangkap dalam pergolakan di Perancis

  PARIS, 24 MAC – Seramai 457 orang telah ditangkap dan 441 pasukan keselamatan cedera pada Khamis semasa protes seluruh negara terhadap pembaharuan pencen Presiden Perancis Emmanuel Macron, kata Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin.

  Bercakap kepada saluran CNews pada pagi Jumaat, Darmanin juga berkata bahawa terdapat 903 kebakaran yang dinyalakan di jalan-jalan Paris sepanjang hari protes paling ganas sejak ia bermula pada Januari.

  Polis telah memberi amaran bahawa kumpulan anarkis dijangka menyusup masuk ke perarakan Paris dan lelaki muda yang memakai tudung dan topeng muka dilihat memecahkan tingkap dan membakar sampah yang tidak dikutip pada peringkat akhir demonstrasi.

  Darmanin, seorang penyokong tegar sayap kanan dalam kerajaan berpusat Macron, menolak gesaan daripada penunjuk perasaan untuk menarik balik pembaharuan pencen yang membersihkan parlimen minggu lalu dalam keadaan kontroversi.

  Di tempat lain pada Khamis, pintu masuk ke dewan bandar Bordeaux dibakar semasa pertempuran di hab pengeksport wain barat daya.

  “Saya menghadapi kesukaran untuk memahami dan menerima vandalisme seperti ini,” kata datuk bandar Bordeaux, Pierre Hurmic, kepada radio RTL pada hari Jumaat.

  Raja British Charles III akan melawat bandar barat daya pada Selasa depan, dan telah dijangka melawat dewan bandar raya dan bertemu dengan Hurmic. – AFP

  Anggota bomba memeriksa sampah selepas memadam kebakaran semasa demonstrasi di Perancis. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -