Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  46 pelajar PTET Sertai Program Perkhemahan Qa’id Asyyumul

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 4 DIS – Seramai 46 orang pelajar Pusat Tingkatan Enam Tutong (PTET) yang terdiri daripada ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan Pendidik Rakan Remaja (PRR) sesi 2023/2024 telah menyertai Program Perkhemahan Qa’id Asyyumul, baru-baru ini.

  Tema Future Sustainable Leader dipilih dengan harapan pemimpin pelajar MPP dan PRR dapat memahami, memahami, dan memberikan kesedaran awal untuk bertindak berdasarkan 17 Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) dan seterusnya memberi tumpuan kepada pelbagai isu seperti kemiskinan, pendidikan, kesihatan, ketidaksetaraan, pertumbuhan ekonomi dan perubahan iklim.

  Kepentingan pemimpin pelajar memahami SDG adalah kerana mereka bersedia untuk memimpin masyarakat Brunei.

  Sehubungan itu, komitmen untuk menyokong dan mendorong pelajar untuk memainkan peranan yang lebih penting dalam mencapai Wawasan Brunei dan SDG adalah penting untuk mencapai masa depan yang lebih baik dan lestari untuk semua.

  Perkhemanan itu turut disertai oleh pelajar-pelajar senior sesi 2022/2023 sebagai fasilitator dalam program berkenaan.

  Antara aktiviti yang dilaksanakan antaranya taklimat QS untuk ibu bapa, pengumpulan pelajar dan tepuk sorak, permainan ice-breaking dan persembahan idea tentang SDG, tindakan untuk SDG yang dijalankan oleh tutor Sosiologi PTET, Dayang Nurul Hadina binti Haji Alias.

  Aktiviti dilanjutkan dengan kemahiran berkomunikasi dan menyelesaikan masalah yang dijalankan oleh fasilitator-fasilitator yang dijemput dari Unit SDG, Pejabat Wawasan Brunei, Jabatan Perdana Menteri.

  Selain itu, aktiviti lain yang diadakan termasuk Ceramah Kesihatan dan Kesejahteraan yang Baik, Cabaran Memasak Inovasi dan Kreativiti SDG, Ceramah Inspirasi SDG, Inovasi dan Kreativiti: Persembahan SDG, Perlumbaan Menarik SDG serta tazkirah dan ceramah ringkas tentang agama Islam.

  Antara aktiviti yang dijalankan semasa program tersebut. – GAMBAR OLEH SALAWATI HAJI YAHYA
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...