Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

5 bilion hadapi krisis air pada tahun 2050

-

GENEVA, 6 OKT – PBB beri amaran kelmarin, lebih dari 5 bilion orang mungkin akan menghadapi krisis air pada tahun 2050 dan menggesa pemimpin untuk meningkatkan inisiatif di Persidangan perubahan iklim COP26.

Setakat tahun 2018, seramai 3.6 bilion penduduk menghadapi krisis kekurangan air dalam tempoh sebulan setiap tahun, menurut laporan baru dari Pertubuhan Meteorologi Dunia PBB.

“Kita perlu menyedari akan peningkatan krisis air ini,” kata Ketua WMO, Petteri Taalas.

Laporan ‘Keadaan Perkhidmatan Iklim 2021: Air’ diterbitkan beberapa minggu sebelum COP26 – Persidangan perubahan Iklim PBB diadakan di Glasgow dari 31 Okt hingga 12 Nov.

WMO menekankan dalam tempoh 20 tahun yang lalu, paras air atas tanah – atas permukaan, separa permukaan, dalam salji dan ais – telah menurun pada kadar satu sentimeter setiap tahun.

Pemanasan global mengancam hutan subtropika yang menjadi tempat tinggal lebih daripada 2,000 spesies haiwan dan tumbuhan. – AFP

Penurunan yang tertinggi adalah di Antartika dan Greenland, tetapi kebanyakan lokasi yang mempunyai altitud rendah dan dipenuhi dengan penduduk turut mengalami masalah yang sama, kata WMO.

Agensi tersebut berkata, terdapat beberapa kerumitan besar terhadap keselamatan air, kerana hanya 0.5 peratus daripada air di dunia boleh digunakan dalam keadaan bentuk semula jadi.

“Peningkatan suhu menyebabkan perubahan pemendakan pada peringkat global dan serantau, serta perubahan corak hujan dan musim pertanian, dengan kesan besar terhadap keselamatan makanan dan kesihatan manusia,” kata Taalas.

“Kita mempunyai kelembapan sebanyak tujuh peratus di atmosfera disebabkan oleh pemanasan global ketika ini dan ia telah menyumbang kepada pembanjiran,” beritahu Taalas dalam sidang media.

Taalas dorong negara-negara dalam COP26 untuk tingkatkan usaha mereka.

Dia berkata kebanyakan pemimpin mengadakan perbincangan mengenai perubahan iklim merupakan risiko tinggi kepada hal ehwal manusia, tetapi perbincangan tersebut tidak disusuli dengan sebarang tindakan.

Menurutnya, keutamaan di COP26 adalah untuk meningkatkan tahap cita-cita dalam pengurangan iklim, tetapi lebih banyak yang perlu dilaksanakan ke atas penyesuaian iklim, sebab pola perubahan cuaca akan terus berlaku termasuk kecairan glasier dan peningkatan paras air laut. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -