5 cedera gempa bumi di Tehran

TEHRAN, IRAN, 18 APRIL – Gempa bumi 5.9 magnitud telah menggegarkan barat daya Iran di sepanjang Teluk Parsi hari ini, diikuti oleh sekurang-kurangnya tiga gempa bumi susulan, lapor TV kerajaan.

Sekurang-kurangnya lima orang mengalami kecederaan akibat gempa berkenaan, lapor agensi berita IRNA milik Iran.

TV kerajaan berkongsi gambar yang memaparkan dinding sebuah bangunan dan rumah yang runtuh di kawasan bandar pelabuhan Genaveh, di mana pusat gempa berlaku.

Video yang dirakam oleh pemerhati di sebuah tapak pembinaan berhampiran Bandar Genaveh juga menunjukkan tanah runtuh di kaki bukit berhampiran. TV kerajaan dan agensi berita Tasnim separa rasmi telah menyiarkan semula rakaman tersebut.

Tiga gempa susulan berkekuatan 4 magnitud menyusul gempa awal, menurut laporan itu.

Seorang pekerja dilihat melintasi kawasan hadapan loji tenaga nuklear Bushehr di luar bandar selatan Bushehr, Iran. – AP

Jabatan Geologi Amerika Syarikat (USGS) menyebut gempa awal sebagai gempa berskala 5.8 magnitud dengan kedalamannya dilaporkan 10 kilometer.

Gempa berkekuatan 5 magnitud boleh menyebabkan kerosakan yang besar. Gempa bumi yang cetek seperti hari ini juga boleh mengakibatkan kerosakan yang lebih besar.

Gempa itu berlaku sekitar 100 kilometer dari loji tenaga nuklear Bushehr Iran. Tidak ada laporan segera mengenai kilang itu, walaupun kemudahan itu dibina dengan kukuh bagi menangani gempa bumi sehingga berkekuatan 8 magnitud.

Iran mengalami kemusnahan akibat gempa besar dan gempa secara purata berlaku sekurang-kurangnya sekali sehari.

Pada tahun 2003, gempa berkekuatan 6.6 magnitud telah menggegarkan bandar Bam yang bersejarah, membunuh 26,000 orang.

Sementara gempa berkekuatan 7 magnitud yang melanda barat Iran pada tahun 2017 telah mengorbankan lebih 600 orang dan mencederakan lebih 9,000 orang. – AP