5 juta penduduk kena perintah berkurung

MELBOURNE, 7 JULAI – Lima juta penduduk Melbourne diarahkan kembali menjalani perintah berkurung selepas koronavirus meningkat di bandar kedua terbesar Australia itu hari ini.

Ketua Menteri Victoria, Daniel Andrews mengumumkan perintah berkurung enam minggu bermula esok, memberi amaran ‘kita tidak boleh menganggap krisis virus sudah berakhir.’

Ia merupakan peningkatan pertama di Australia semenjak virus itu dipercayai merebak ke seluruh negara dalam April dan ia merupakan satu peringatan pahit bahawa risikonya masih besar tatkala ketika kehidupan kembali normal. Selepas bandar itu mengesan 191 kes baharu dalam 24 jam, Andrews mengatakan kini terlalu banyak perlu dikesan secara betul, maka sekatan diperlukan.

“Tiada siapa mahu berada dalam situasi ini. Saya tahu akan ada banyak kerosakan yang berlaku kerananya. Ia akan memberikan cabaran besar,” katanya.

Penduduk dikenakan perintah duduk di rumah kecuali untuk kerja, beriadah, penjagaan perubatan atau membeli barangan keperluan, manakala pelajar akan kembali belajar secara dalam talian, kafe, restoran pula akan dihadkan kepada perkhidmatan bawa pulang sahaja. – AFP