Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  5 masalah biasa suspensi kereta

  Sistem suspensi kereta awda – terdiri daripada spring, penyerap hentakan, tayar dan bahagian lain – menguruskan gerakan melantun badan yang sedikit.

  Jenis suspensi menentukan sama ada awda dapat merasakan jalan atau terapung di atas lubang paling dalam. Walaupun komponen suspensi direka untuk bertahan lama, pemanduan harian akhirnya boleh sedikit sebanyak menjejaskannya, kadangkala hingga gagal. Apakah tanda amaran bahawa suspensi awda tidak lagi menjalankan tugasnya?

  Berikut ialah senarai ringkas dan perkara yang perlu dilakukan mengenainya.

  KERETA AWDA MENJUNAM KE DEPAN APABILA BERHENTI

  Jika bahagian hadapan kereta awda menjunam apabila awda berhenti — atau dikenali sebagai nose dive — ia mungkin menunjukkan bahawa penyerap hentakan awda perlu diganti. Bagi mendapatkan kepastian, lakukan ujian lantunan ke atas kereta awda.

  Dengan kereta diletakkan di atas tanah yang rata, tekan salah satu sudut kereta awda ke bawah dan lepaskannya. Kereta harus melantun ke atas semula dan berhenti dalam satu lantunan. Jika kereta melantun lebih daripada sekali sebelum ia berhenti, awda harus mempertimbangkan satu set penyerap hentakan baharu.

  Gambar Automotiveex
  Gambar Envato Elements
  Gambar oneidaservicecenter

  Penyerap hentakan harus diganti sebagai satu set, tidak sekali-kali secara individu.

  KERETA AWDA LEBIH RENDAH DI SATU SUDUT BERBANDING BAHAGIAN LAIN

  Jika awda mempunyai sudut yang terturun, pastikan terlebih dahulu bahawa tayar awda diisi dengan tekanan angin yang betul dan sama rata.

  Jika tiada sebarang perbezaan dapat dilihat, ini mungkin bermakna komponen suspensi kereta awda seperti control arm, bushing, spring atau struts sedang gagal. Jika begitu, kereta awda mungkin tidak selamat untuk dipandu. Pastikan ia diperiksa dengan teliti oleh mekanik profesional.

  KERETA MEMBUAI DI ATAS JALAN RAYA ATAU MENARIK KE SEBELAH

  Perjalanan yang membuai boleh menjadi petanda bahawa pad brek terseret pada pemutarnya atau boleh menunjukkan bahawa bahagian suspensi, seperti ball joint atau control arm, sudah haus.

  Cara mudah untuk memeriksa ialah meletakkan kereta pada permukaan yang rata, kemudian tolak dan tarik setiap tayar hadapan. Periksa sama ada roda dan tayar bergerak secara berasingan daripada bahagian lain kereta. Jika ya, awda mungkin menghadapi masalah dengan salah satu bahagian suspensi.

  Sekali lagi, ini boleh mendatangkan implikasi keselamatan yang serius. Periksa kereta awda secepat mungkin untuk mengelakkan kerosakan atau kemalangan di jalan raya.

  KERETA AWDA BERGERAK DENGAN SANGAT KASAR ATAU MENGELUARKAN BUNYI BERDERAK SEMASA PERJALANAN DI JALAN YANG BERALUN

  Adakah kenderaan awda tiba-tiba bergerak jauh lebih kasar daripada sebelumnya? Adakah awda mendengar bunyi luar biasa yang datang dari berhampiran roda depan atau belakang? Adakah stereng mula tersentak dan bergetar? Ini semua adalah petanda awda terlanggar jalan berlubang, berkemungkinan merosakkan tayar atau rim awda.

  Lihat dengan teliti keempat-empat tayar dan roda untuk kemungkinan kerosakan dan pertimbangkan untuk membaiki atau menggantinya.

  TAYAR AWDA HAUS TIDAK SEKATA

  Suspensi kenderaan mempunyai pelarasan untuk memastikan kereta bergerak di jalan dalam garis lurus.

  Jika apa yang dipanggil sebagai alignment suspensi terkeluar dari spesifikasi, ia boleh menyebabkan tayar haus dengan cepat dan tidak sekata sekali gus menjejaskan pengendalian dan brek kenderaan awda.

  Jika tayar awda tidak haus sama rata, pertimbangkan untuk mendapatkan alignment suspensi.

  Kehausan tayar yang tidak sekata juga boleh menjadi petanda bahawa komponen suspensi sudah teruk.

  Sebagai kesimpulan, semak buku manual pemilik kereta awda untuk mengetahui seberapa kerap awda perlu memeriksa suspensi awda.

  Bergantung pada model kenderaan awda dan tempat awda biasanya memandu, rancang untuk memastikan penyerap hentakan dan komponen suspensi awda diperiksa kira-kira setiap 100,000 kilometer. – eBay Motors

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...