Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  5 pemain tenis digantung kerana mengatur perlawanan

  LONDON, 17 NOV – Lima pemain tenis peringkat rendah iaitu empat dari Mexico dan seorang dari Guatemala, digantung kerana rasuah yang dikaitkan dengan sindiket mengatur perlawanan di Belgium, kata Agensi Integriti Tenis Antarabangsa kelmarin.

  Para pemain berkenaan dikaitkan dengan kes jenayah Grigor Sargsyan, ketua sindiket itu, kata ITIA, dan mengikuti larangan ke atas tujuh pemain Belgium yang diumumkan minggu lalu.

  Pemain yang hukumannya diumumkan kelmarin termasuk Alberto Rojas Maldonado, seorang warga Mexico yang dilarang bermain tenis seumur hidup dan didenda AS$250,000, maksimum yang dibenarkan.

  Maldonado, menduduki tempat ke-992 terbaik dalam kerjaya pada 2015, melakukan 92 pelanggaran “dan memainkan peranan penting dalam rasuah pemain lain,” menurut ITIA.

  Yang lain, yang kesemua larangannya turut berkuat kuasa pada 30 September, ialah Christopher Díaz Figueroa, José Antonio Rodríguez Rodríguez, Antonio Ruiz Rosales dan Orlando Alcántara Rangel.

  Figueroa, warga Guatemala yang menduduki tempat ke-326 pada 2011, digantung seumur hidup dan didenda AS$75,000. Dia sebelum ini menjalani larangan kerana mengatur perlawanan yang diumumkan pada 2018.

  Rodríguez Rodríguez, seorang warga Mexico yang menduduki tempat ke-1,367 pada 2017, didapati telah bertindak dengan Maldonado atas apa yang dikatakan oleh keputusan ITIA sebagai ‘keuntungan kewangan yang ketara’ dan dihalang selama 12 tahun dan didenda AS$25,001.

  Rosales, seorang warga Mexico yang menduduki tempat ke-652 pada 2008, digantung selama 10 tahun dan didenda AS$30,000. Rangel, seorang warga Mexico yang menduduki tempat ke-1,735 pada 2015, telah diharamkan selama dua tahun dan didenda AS$10,000. – AP

  Lima pemain tenis peringkat rendah iaitu empat dari Mexico dan seorang dari Guatemala, digantung kerana rasuah yang dikaitkan dengan sindiket mengatur perlawanan di Belgium, kata Agensi Integriti Tenis Antarabangsa pada kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...