50 kapal nelayan Perancis protes di pelabuhan Jersey

SAINT HELIER, JERSEY, 6 MEI – Sekitar 50 kapal nelayan Perancis berkumpul untuk melakukan protes di pelabuhan utama pulau Jersey UK hari ini di tengah ketegangan baharu antara Perancis dan Britain kerana penangkapan ikan.

Bot-bot itu berkumpul di depan pelabuhan Saint Helier untuk menarik perhatian kepada apa yang mereka lihat sebagai sekatan yang tidak adil terhadap kemampuan mereka untuk menangkap ikan di perairan UK selepas Brexit, kata seorang jurugambar AFP di tempat kejadian.

Tidak jelas apakah mereka bermaksud untuk menyekat pelabuhan atau apakah mereka akan membenarkan kapal lain masuk dan keluar.

“Sangat luar biasa kerana berjaya mengumpulkan semua orang,” kata nelayan Camille Lecureuil kepada AFP di atas kapal.

Lecureuil, dari pelabuhan Carteret di pantai Perancis di seberang Jersey, mengatakan kapal kargo akan meninggalkan Saint Helier.

Kapal nelayan Perancis menyekat pelabuhan St Helier di Jersey, semalam. Para nelayan Perancis yang marah kerana kehilangan akses terhadap perairan di luar pesisir mereka melakukan protes di luar pelabuhan Jersey St. Helier. – AP

“Semua orang sepertinya telah memutuskan untuk menghentikannya dari pergi. Bot nelayan bergerak ke posisi di pintu masuk pelabuhan,” katanya.

“Ini adalah protes damai. Tidak ada alasan lain selain untuk itu.”

Perancis memberi amaran kelmarin bahawa pihaknya mempertimbangkan tanggapannya setelah UK mengenakan peraturan yang mengatur akses kapal nelayan Perancis di dekat Channel Islands.

Menteri Maritim Perancis, Annick Girardin malah menyarankan agar Perancis memotong elektrik ke pulau itu sebagai jalan terakhir.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson pada hari Rabu menghantar dua kapal peronda Tentera Laut ke Jersey atas kebimbangan mengenai sekatan di Saint Helier. – AFP