Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  50 sertai Kaboon XC 2023

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 30 OKT – Lebih 50 pelumba basikal telah menyahut cabaran mengharungi cerun curam dan selekoh yang terdapat di sepanjang laluan di Bukit Perumpong, Kampung Sungai Liang ketika perlumbaan Trek Singkat Kaboon XC 2023 berlangsung kelmarin.

  Bersempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ke-77, perlumbaan tersebut telah dianjurkan oleh kumpulan yang terdiri daripada AQ Race Timing System, Loose Rider Brunei Chapter, Kaboon MTB Belait Chapter, Persekutuan Berbasikal Negara Brunei Darussalam serta Jabatan Perhutanan.

  Bagi menguji kekuatan, ketabahan dan stamina, perlumbaan itu dibahagikan kepada lima kategori berasingan yang merangkumi Kategori Terbuka untuk penunggang basikal sehingga 39 tahun; Kategori Master Lelaki (49 tahun dan ke bawah); Kategori Veteran Lelaki (50 tahun ke atas); Kategori Terbuka Wanita dan Kategori E-Bike.

  Semua perlumbaan yang diadakan berlangsung di laluan sepanjang 2.2km yang mengelilingi laluan berbukit. Walaupun hujan yang turun telah melembapkan litar, ia tidak langsung mematahkan semangat para pelumba untuk mencatatkan masa pusingan terpantas mereka.

  Hadir selaku tetamu kehormat bagi menyaksikan perlumbaan dan menyempurnakan penyerahan piala dan pingat kepada lima pemenang terbaik ialah Ketua Kampung Sungai Liang, Awang Muhammad Haszrin bin Bagol. Turut hadir ialah Penghulu Mukim Kuala Belait, Haji Abdul Afiq bin Zainuddin.

  Gambar ramai semasa acara berkenaan di Bukit Perumpong, Kampung Sungai Liang baru-baru ini. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM

  Bagi Kategori Terbuka, tempat pertama jatuh kepada Muhammad Nur Jamri bin Johari, diikuti oleh Rahmat bin Amran dan Muhammad Azwar bin Muhammad Hairolrani masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

  Seterusnya, bagi Kategori Master Lelaki, John Bernard Foray menduduki tempat pertama, diikuti oleh Mohd Radzi Tamat di tempat kedua dan Mazran Jamin di tempat ketiga.

  Sementara itu, bagi Kategori Veteran Lelaki, Ali Mustapha bin Haji Abdul Hamid menduduki tempat pertama dengan Jeffri bin Lamat dan Seripin bin Haji Hashim masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

  Noorfahellnie binti Nordin merupakan johan dalam Kategori Terbuka Wanita, sementara Noorhasniti binti Juin naib johan dan Nurmaizan Izzati Afrina binti Mezlan menduduki tempat ketiga.

  Manakala bagi Kategori E-Bike pula, Azmi @ Mohammed Lyqman bin Abdul Hadzid mendapat tempat pertama, sementara Mohammad Yuzri bin Abdul Rahman dan Mazlee masing-masing mendapat tempat kedua dan ketiga.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...