Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  50 tamat program SBDRM

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 NOV – Kira-kira 50 orang penuntut dan guru telah berjaya menamatkan Program Kesedaran Awam Pengurusan Risiko Bencana Peringkat Sekolah (SBDRM) Pusat Pengurusan Bencana Kebangsaan (NDMC) bagi 2023 dan menerima sijil masing-masing pada majlis penutup yang berlangsung di Sekolah Menengah Sultan Hassan, Daerah Temburong, baru-baru ini.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh NDMC, di sini, hadir selaku tetamu kehormat pada majlis penutup dan penyampaian sijil berkenaan ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Keselamatan dan Kesejahteraan) di Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN), Dayang Nor Hamidah binti Haji Hamidon.

  Turut hadir ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara, Pegawai Daerah Temburong, Pengarah NDMC, ahli-ahli majlis perundingan mukim dan kampung, Pengetua Sekolah Menengah Sultan Hassan serta para pegawai dan kakitangan NDMC dan pihak sekolah.

  Pada majlis berkenaan, Dayang Nor Hamidah menyampaikan sijil penyertaan dan penghargaan kepada para pelajar dan fasilitator yang terlibat dalam melaksanakan program SBDRM.

  Program SBDRM selama tiga hari bermula 14 hingga 16 November, dikendalikan oleh NDMC di bawah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dengan kerjasama pihak Jabatan Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan dan ahli-ahli jawatankuasa daripada pihak NDMC.

  Dayang Nor Hamidah dan guru-guru serta para penuntut bergambar ramai semasa majlis berkenaan. – GAMBAR SERAHAN NDMC
  Antara aktiviti yang diadakan semasa majlis berkenaan. – GAMBAR SERAHAN NDMC

  Ia bermatlamat untuk meningkatkan keupayaan dan kesiapsiagaan penuntut serta guru dalam menghadapi sebarang kejadian bencana. Peserta penuntut terdiri daripada ahli Pembimbing Rakan Sebaya Tahun 9 hingga 11 dari Sekolah Menengah Sultan Hassan.

  Sepanjang program itu, para penuntut dan guru berpeluang untuk mengetahui akan fungsi dan peranan NDMC di samping meningkatkan keupayaan dan kesiapsiagaan mereka dalam mengenal risiko dan membuat tindakan yang betul dan selamat serta bersiap sedia dalam menghadapi sebarang kejadian bencana.

  Di samping itu, para pelajar berpeluang mengikuti latihan berkumpulan seperti aktiviti Do’s and Don’ts sebelum, semasa dan selepas kejadian bencana, Nature Power, Grab Bag, Hazard Visit dan Membentuk Pelan Tindakan Menghadapi Bencana di Sekolah untuk kesiapsiagaan warga sekolah.

  NDMC akan sentiasa menjalin hubungan kerjasama dengan agensi-agensi berkepentingan dalam menangani kejadian bencana di negara ini, yang mana bertujuan untuk mencapai hasrat ke arah membina masyarakat yang berdaya tahan dalam menghadapi apa jua cabaran bencana yang berkemungkinan berlaku.

  Dengan pengetahuan dan pengalaman yang telah diperoleh semasa menyertai program SBDRM itu, ia diharap akan menjadi sebagai panduan bagi mengurangkan impak bencana ke atas kehidupan seharian masyarakat di negara ini termasuk warga sekolah.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...