52 mata Butler tewaskan Hornets

CHICAGO, 3 Jan – Jimmy Butler menjaringan 52 mata dengan 12 ‘rebound’ dan enam asis bagi mengangkat Chicago Bulls kepada kemenangan 118-111 ke atas Charlotte Hornets semalam.

Butler menghasilkan 40 mata perlawanan yang ketiga musim ini dan hanya kurang satu daripada pencapaian tertingginya. Dia telah memanfaatkan 21 daripada 22 lontaran bebas, menghubungkan sembilan daripada 13 cubaan dalam separuh masa kedua dan menghasilkan 17 mata dalam suku keempat bagi mencetus sorakan ‘MVP!MVP!’ daripada penyokong di United Center.

Dengan ‘guard’ veteran Dwyane Wade diketepikan disebabkan lutut bengkak dan Rajon Rondo dibangku simpanan oleh Hoiberg, Butler enggan membiarkan Bulls mengalami kekalahan ketiga berturut-turut.

Dia menjaringkan 17 mata dalam suku keempat di mana Bulls meninggalkan Hornet dengan 36-26.

“Saya hanya bermain bola keranjang,” kata Butler.

Jimmy Butler (21) membuat percubaan ke jaring sambil cuba dihalang oleh dua pemain Charlotte Hornets dalam separuh masa pertama NBA di Chicago. – AP
Jimmy Butler (21) membuat percubaan ke jaring sambil cuba dihalang oleh dua pemain Charlotte Hornets dalam separuh masa pertama NBA di Chicago. – AP

Doug McDermott, bermula bagi menggantikan Wade, telah menjaringkan 11 mata bagi Chicago. Nikola Mirotic menambah 12 mata setelah keluar dari bangku simpanan dan Michael Carter-Williams, bermula bagi tempat Rondo, menghasilkan 10 mata.

Taj Gibson dan Mirotic dari Chicago telah menghasilkan satu permainan pertahanan yang hebat, dengan Gibson membuat halangan sementara Mirotic merampas bola.

Manakala Kemba Walker dari Charlotte menghasilkan 34 mata dengan 11 ‘rebound’. Nicolas Batum menambah 19 mata dan Jeremy Lamb 15 mata.

Tetapi Hornet gagal menghalang Butler.

“Pertahanan kami lemah,” kata jurulatih Charlotte, Steve Clifford. – AFP