53 tebusan dibebaskan ‘penyamun’ Nigeria

ABUJA, 22 FEB – Penculik telah membebaskan 53 orang termasuk wanita dan kanak-kanak yang mereka culik dalam sebuah bas di Nigeria, kata pihak berkuasa tempatan, sementara puluhan yang lain yang diculik dari sebuah sekolah dalam kejadian berasingan masih hilang.

Kumpulan penjenayah yang dikenali penduduk tempatan sebagai ‘penyamun’ di barat laut dan tengah Nigeria telah meningkatkan serangan dalam beberapa tahun terakhir menculik, merogol dan merompak.

Sebuah kumpulan minggu lalu menculik 53 orang, termasuk 20 wanita dan sembilan kanak-kanak, yang sedang dalam perjalanan menaiki bas milik kerajaan di kampung Kundu di Negeri Niger.

“Saya gembira menerima 53 orang penumpang bas yang diculik oleh penyamun bersenjata seminggu yang lalu,” kata gabenor Negara Niger, Abubakar Sani Bello, di Twitter semalam.

Tidak diketahui apakah wang tebusan dibayar tetapi perwakilan negeri sebelumnya mengatakan mereka tidak akan membayarnya.

“Kami melalui satu minggu dialog, perundingan, kerja keras dan tanpa tidur kerana kami harus memastikan pembebasan mereka secepat mungkin,” kata jurucakap gabenor, Mary Noel-Berje, dalam satu kenyataan.

Penumpang bas yang dibebaskan menerima pemeriksaan perubatan sebelum bertemu kembali dengan keluarga mereka, tambahnya.

Dalam kejadian berasingan, 42 orang termasuk 27 orang pelajar sekolah diculik dari sebuah sekolah minggu lalu masih hilang.

“Pelajar-pelajar Kolej Sains Kerajaan Kagara, masih berada di tangan tawanan mereka tetapi berusaha untuk memastikan pembebasan mereka,” kata Noel-Berje. – AFP

Kanak-kanak dilihat duduk di sebelah kenderaan berperisai di Kolej Sains Kerajaan di mana lelaki bersenjata menculik puluhan pelajar dan kakitangan, di Kagara, Nigeria. – AFP