Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Mainan lama masih popular

SINGAPURA – Dari Beyblades hingga boneka Polly Pocket, terdapat banyak mainan kanak-kanak yang membawa kenangan manis dan kekal popular dalam kalangan orang dewasa yang masih bermain atau mengumpulnya.

Berikut ialah lima jenis mainan yang popular pada tahun 80an dan 90an di Singapura namun kekal popular dalam kalangan orang dewasa;

Polly Pocket

Barisan mainan berupa patung dan aksesori ini adalah kegemaran kanak-kanak perempuan dengan rumah patung yang mempunyai perabot yang kompleks. Mainan ini dilancarkan pada tahun 1989 dan kini masih dijual dalam bentuk yang lebih besar pada harga yang jauh lebih tinggi daripada harga asalnya.

Tamagotchi

Satu mainan digital berbentuk telur yang dihasilkan di Jepun pada tahun 1996 yang membolehkan pemiliknya memberi makan dan menjaga haiwan maya. Ia sangat popular pada tahun 90an dan lebih daripada 83 juta unit telah dijual di seluruh dunia. Harga Tamagotchi kini adalah sekitar $60.

Lego

Mainan binaan plastik yang mempunyai pelbagai edisi seperti Harry Potter, Star Wars, dan Eiffel Tower. Lego kini menjadi fenomena budaya pop yang popular dalam kalangan kanak-kanak dan pengumpul dewasa.

Beyblade

Satu lagi mainan popular dalam kalangan kanak-kanak yang masih dijual pada harga yang murah. Ia melibatkan pemutaran pemainan untuk menentukan siapa yang memenangi pertandingan.

Ramai orang dewasa membelinya untuk mengimbau kenangan masa kecil.

Capteh

Permainan yang memerlukan keseimbangan dan kemahiran dalam mempertahankan bulu ayam dengan menggunakan kaki. Mainan ini pertama kali digunakan untuk melatih tentera di China kuno dan kini menjadi popular di Singapura dan negara lain. Capteh dijual pada harga sekitar S$2 di pasar raya dan kedai-kedai. – ANN/The Straits Times

Tamagotchi yang popular pada tahun 90an.
Lego Harry Potter antara yang jadi koleksi kini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -