56 maut insiden terbesar rusuhan penjara di Brazil

RIO DE JANEIRO, 3 Jan – Satu serangan oleh ahli-ahli sekumpulan penjenayah pada penghuni mencetuskan rusuhan di sebuah penjara di utara negeri Amazonas, menyebabkan sekurang-kurangnya 56 orang mati, termasuk beberapa telah dipancung, merupakan insiden pertumpahan darah yang paling teruk di penjara Brazil sejak tahun 1992.

Pihak berkuasa berkata, rusuhan yang berlarutan dari petang Ahad hingga kelmarin itu bermula daripada pergaduhan antara dua kumpulan-kumpulan jenayah terbesar di negara ini terhadap kawasan kawalan di penjara di utara Brazil.

Dalam kejadian berasingan Isnin petang, empat banduan terbunuh di penjara Amazonas. Polis sedang menyiasat sama ada terdapat hubungan antara pembunuhan beramai-ramai di Kompleks Anisio Jobim Penitentiary dan yang terbaru di Unidade Prisional do Puraquequara.

Pihak berkuasa Amazonas mulanya melaporkan 60 kematian di penjara Anisio Jobim di Manaus, tetapi pejabat setiausaha keselamatan awam negeri ini kemudiannya mengurangkan angka itu kepada 56. Pegawai juga berkata 112 banduan melarikan diri semasa rusuhan.

Terdapat 1,224 banduan di penjara itu, yang dibina untuk menampung 592, kata pejabat kerajaan keselamatan awam Amazon. Penjara ini dikendalikan oleh sebuah syarikat swasta yang dibayar mengikut bilangan penghuni.

Dua belas pengawal penjara dijadikan tebusan oleh banduan semasa rusuhan, walaupun tiada seorang pun yang cedera.

“Ini adalah pembunuhan beramai-ramai penjara terbesar dalam sejarah negara kita,” kata Setiausaha Keselamatan Awam Sergio Fontes pada sidang akhbar. “Apa yang berlaku di sini adalah satu lagi bab perang yang sedang dilancarkan Narcos di negara ini dan ia menunjukkan bahawa masalah ini tidak boleh ditangani hanya oleh kerajaan negeri.”

Fontes mengesahkan bahawa kebanyakan yang terbunuh telah dipancung.

“Saya tidak pernah melihat apa-apa seperti itu dalam hidup saya. Semua badan-badan mereka, berdarah,” Valois menulis di Facebook.

Ia adalah angka kematian terbesar semasa rusuhan penjara Brazil sejak pembunuhan 111 banduan oleh pegawai polis di penjara Carandiru di Sao Paulo pada tahun 1992. Polis berkata, mereka bertindak untuk mempertahankan diri.

Dua penjara lain di Manaus juga melaporkan rusuhan sejak Ahad. 72 banduan melarikan diri, termasuk seorang banduan yang menyiarkan gambar dirinya di Facebook ketika dia meninggalkan penjara. Polis Amazonas juga sedang mencari apa-apa hubungan antara kedua-dua kejadian dan rusuhan di Anisio Jobim.

Pihak berkuasa berkata, daripada 184 banduan yang melarikan diri dari penjara Amazonas dua hari lepas, hanya 40 telah berjaya ditawan semula. – AP