57 sertai kempen derma darah

Oleh Sim Y. H.

Gambar serahan Kementerian Tenaga

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 APRIL – Dengan matlamat untuk menyokong serta menghulurkan bantuan bagi sama-sama memastikan bekalan darah sentiasa mencukupi, Kementerian Tenaga dan Pihak Berkuasa Petroleum Negara Brunei Darussalam dengan kerjasama Pusat Pendermaan Darah, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) telah mengadakan kempen derma darah yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan Jabatan Perdana Menteri (JPM), kelmarin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Tenaga, di sini, kempen derma darah itu bermatlamat untuk menyokong usaha-usaha pihak hospital dalam mengekalkan bekalan darah yang mencukupi di mana seramai 57 orang penderma darah yang terdiri daripada kakitangan JPM, Kementerian Tenaga, Jabatan Perkhidmatan Elektrik (JPE) dan Pihak Berkuasa Kebangsaan bagi Keselamatan Kesihatan dan Alam Sekitar (SHENA).

Kenyataan menyatakan bahawa kempen itu telah berjaya mengumpul 57 pain darah dan diserahkan ke Pusat Pendermaan Darah RIPAS.

Dalam memastikan lagi keselamatan para penderma dan kesemua pihak yang terlibat dalam kempen berkenaan, penjarakkan sosial telah dilaksanakan semasa kempen tersebut sebagaimana yang telah dinasihatkan oleh Kementerian Kesihatan untuk sentiasa mengamalkan penjarakkan sosial bagi membendung dan mencegah penularan jangkitan wabak COVID-19.

Kenyataan turut menyatakan bahawa Pihak Berkuasa Petroleum merakamkan ucapan penghargaan kepada pihak Pusat Pendermaan Darah RIPAS dan penderma darah dalam sama-sama menjayakan lagi kempen berkenaan.

Kempen itu merupakan sebahagian daripada kempen muhibah yang dilaksanakan ke arah usaha membantu pihak kerajaan khususnya Kementerian Kesihatan dalam menangani COVID-19 dan diselenggarakan oleh Kementerian Tenaga, JPE dan SHENA serta
Pihak Berkuasa Petroleum Brunei Darussalam.

Salah seorang penderma diambil darah semasa kempen derma darah yang berlangsung Dewan Bankuet, Bangunan Jabatan Perdana Menteri baru-baru ini.