592 pelanggaran arahan Ops Pulih dikesan dalam masa 30 hari

Oleh Syahmi Hassan
Gambar serahan Kementerian Kesihatan & PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 NOV – Sebanyak 592 pelanggaran arahan telah dikesan selama 30 hari sejak Operasi Pulih dikuatkuasakan pada 4 Oktober lalu dan dikenakan denda kompaun meliputi kegagalan pematuhan arahan di bawah Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 termasuklah keluar rumah, tidak memakai pelitup muka dan tiada aplikasi BruHealth.

Jumlah keseluruhan sejak 30 hari lalu itu dikongsikan Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dalam kenyataannya hari ini.

Manakala pada sidang media COVID-19 di Dewan Al-‘Afiah, Menteri Kesihatan Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengongsikan bahawa enam pelanggaran telah dikesan pada operasi dijalankan dari jam 8 malam sehingga 4 pagi tadi yang juga dikeluarkan denda kompaun.

“Empat daripadanya adalah pelanggaran arahan untuk berada di rumah,” jelas Yang Berhormat Dato.

Menurut PPDB, daripada enam pelanggaran arahan tersebut, lima kesalahan telah didapati di Daerah Brunei dan Muara dan satu kesalahan didapati di Daerah Belait.

PPDB menjelaskan, pelbagai daya usaha mencakupi aspek pematuhan prosedur operasi standard (SOP) telah dan sering diuar-uarkan pihak kerajaan kepada masyarakat awam melalui pelbagai medium-medium komunikasi akan tetapi masih ada lagi yang didapati tidak mematuhi SOP tersebut dan melanggarnya.

Menurut PPDB lagi, penekanan terhadap perlaksanaan langkah-langkah pengawalan wabak COVID-19 seperti Operasi Pulih itu merupakan salah satu hasrat kerajaan bagi mencapai noktah kejayaan membawa keluar negara daripada fenomena pandemik yang mencabar ini.

Walaupun demikian, matlamat ini tidak hanya berpaut daripada hasil usaha dan percaturan strategi pihak kerajaan semata-mata.

Malah, ia bergantung kepada kerjasama padu masyarakat dalam pematuhan dan keakuran arahan serta perintah bagi pembendungan dan pengawalan penularan wabak secara total, tegas PPDB.

Anggota PPDB semasa melakukan pemeriksaan di Daerah Brunei dan Muara.
Antara yang dikesan melakukan kesalahan keluar rumah dari jam 8 malam sehingga 4 pagi.