Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  6 orang di India maut akibat hujan lebat dari taufan

  NEW DELHI, 5 DIS – Hujan lebat dan angin kencang yang melanda pantai selatan dan timur India telah mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang, kata pegawai, ketika negeri-negeri di sana bersiap sedia menghadapi ribut kuat yang dijangka mendarat lewat hari ini.

  Negeri selatan Tamil Nadu dan Andhra Pradesh, serta Odisha di timur, mengalami hujan lebat pada kelmarin ketika pihak berkuasa mengeluarkan amaran untuk Taufan Tropika Michaung, yang berkemungkinan melanda pantai selatan dengan angin berkelajuan maksimum 90-100 km/jam (56 -62 batu/jam) dan tiupan angin sehingga 110 km/jam (68 batu/jam), kata Jabatan Meteorologi India.

  Kemelesetan yang mendalam di atas Teluk Benggala bertambah teruk menjadi ribut tropika kelmarin ketika ia menuju ke Bapatla, sebuah daerah pantai di negeri Andhra Pradesh.

  Pada malam kelmarin, pihak berkuasa di Chennai, ibu negara Tamil Nadu, berkata enam orang di bandar itu maut ketika ribut yang akan datang menyebabkan hujan yang menyebabkan pokok tumbang dan dinding tumbang, serta menenggelamkan jalan dan kereta di perairan paras lutut.

  Video menunjukkan aliran air ke landasan lapangan terbang bandar itu, memaksa pihak berkuasa menutupnya dan mengalihkan lebih 30 penerbangan manakala sekitar 70 telah dibatalkan, lapor agensi berita Press Trust of India.

  Sekolah-sekolah ditutup di Andhra Pradesh, di mana ribut mungkin melanda, dan pegawai memindahkan hampir 2,000 orang dari kampung pantai dan rendah dengan arahan untuk memindahkan lebih 7,000 lagi ke kawasan yang lebih selamat, lapor media tempatan.

  Pihak berkuasa Tamil Nadu telah menubuhkan hampir 5,000 kem bantuan di kawasan pantai. Di Chennai, penyelamat menggunakan bot untuk memindahkan ratusan orang yang terkandas di jalan raya dan di dalam rumah yang telah dipenuhi air banjir. Menteri Besar, M.K. Stalin berkata negeri itu bersedia menghadapi ribut dengan pihak berkuasa dikerahkan ke kawasan yang terdedah, dan meminta orang ramai untuk berada di dalam rumah sehingga ia reda.

  Jabatan cuaca India berkata bahagian Tamil Nadu dan Andhra Pradesh berpotensi melihat lebih 200 milimeter (8 inci) hujan ketika ribut menghampiri. – AP

  Orang ramai berjalan di luar Hospital Kerajaan Tambaram yang banjir berikutan hujan lebat di sepanjang pantai Teluk Bengal di Chennai, India, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...