Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  6 pegawai KUPU SB sertai KAIB ke-14

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 SEPT – Enam orang pegawai Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), baru-baru ini, telah menghadiri Persidangan Antarabangsa Islam Borneo (KAIB) ke-14 yang berlangsung di Hotel Bumi Senyiur, Samarinda, Indonesia pada 6 dan 7 September.

  Menurut kenyataan KUPU SB, penyertaan para pegawai berkenaan adalah sebagai pembentang dan mereka terdiri daripada Ra’es KUPU SB, Dr Haji Adanan bin Haji Basar selaku pembentang ucaptama; Pegawai Penyelidik, Awang Mohammad Muslihuddin Syah bin Haji Mustafa; Pengarah Pusat Kajian Fiqh Al-Usrah, Dr Haji Sham bin Haji Amin; Dekan Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Dr Haji Mohammad Shahrol Azmi bin Haji Abdul Muluk; Pengarah Pusat Pengajian Kefahaman Ahli Sunnah Wal Jama’ah, Haji Mohd Azmi bin Haji Omar dan Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pengajian Jawi dan Kitab Turath, Awang Azman bin Haji Kassim.

  Persidangan yang mengetengahkan tema ‘Pelestarian dan Integrasi Peranan Ilmu dan Amal di Wilayah Nusantara’ itu dipengerusikan oleh Universitas Mulawarman, Samarinda, Indonesia selaku tuan rumah.

  Antara objektifnya adalah untuk menyediakan wadah bagi perbincangan tentang sumbangan dan kepentingan institusi Islam dalam membentuk masyarakat dan generasi muda yang berilmu, progresif dan profesional.

  Ini termasuk perkara-perkara yang berkaitan dengan pendidikan; halal, wakaf dan institusi masjid; pengurusan dan perniagaan; ekonomi dan kewangan; sosiobudaya dan peradaban; pertanian dan perladangan; industri dan teknologi digital; sains dan teknologi; ‘Internet of Thing’; agama dan kearifan lokal; dakwah dan komunikasi; dan isu-isu Islam lain di Borneo.

  Pelaksanaan KAIB ke-14 di Samarinda, Indonesia melibatkan kerjasama Universitas Mulawarman, Samarinda; Universiti Teknologi MARA Sarawak (UiTM Sarawak); Universiti Tekonologi MARA Sabah (UiTM Sabah); Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA); KUPU SB; Universitas Islam Negeri Sultan Aji Muhammad Idris Samarinda (UINSI); Universitas Lambung Mangkurat Banjarmasin (ULM); Universitas Tanjungpura Pontianak (UNTAN); Institut Agama Islam Negeri Pontianak; dan Institut Agama Islam Negeri Palangkaraya.

  Antara sesi yang dihadiri oleh pegawai KUPU SB pada persidangan yang diadakan di Hotel Bumi Senyiur, Samarinda, Indonesia baru-baru ini. – Gambar serahan KUPU SB
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...