60 maut, beratus-ratus lagi pelarian Rohingya diselamatkan

TEKNAF, BANGLADESH, 16 APRIL – Seramai 60 orang pela-rian Rohingya dipercayai maut dalam sebuah kapal nelayan terlebih muatan terkandas di Teluk Bengal selama hampir dua bulan, kata seorang pegawai hari ini selepas beratus-ratus orang kelaparan diselamatkan dari kapal itu.

Kapal dikatakan dalam perjalanan menuju ke Thailand dan Malaysia, dengan hampir 500 orang diselamatkan, menurut pengawal pantai Bangladesh.

Mayat 60 mangsa dibuang ke laut, kata Leftenan Shah Zia Rahman memberitahu AFP, memetik mangsa yang terselamat. Hampir 250 orang wanita dan kanak-kanak adalah antara yang diselamatkan kelmarin di pinggir pantai barat daya Bangladesh. “Mereka kelaparan,” kata Rahman.

Hampir 1 juta pelarian Rohingya tinggal dalam kem daif berhampiran sempadan Bangladesh dengan Myanmar selepas melarikan diri daripada tindakan keras tentera dalam 2017. Beribu-ribu cuba melarikan diri ke negara-negara lain melalui kapal usang yang sesak setiap tahun. – AFP

Barangan milik pelarian Rohingya kelihatan di pantai ketika kapal yang membawa mereka berlabuh berhampiran Teknaf, 16 April. Seramai 32 orang pelarian maut dalam cubaan mereka menuju ke Malaysia dan Thailand dalam kapal terlebih muatan itu. – AFP