Sunday, December 4, 2022
31.7 C
Brunei

-

60 pegawai kerajaan tamat kursus Tasawuf

Oleh Syahmi Hassan

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 Julai – Seramai 60 orang pegawai dan kakitangan di jabatan-jabatan kerajaan telah menerima sijil setelah menamatkan Kursus Pengukuhan Islam Tasawuf pada majlis penutup yang berlangsung di Bilik Al-Basyir, Tingkat 1, Darul Huda, Pusat Dakwah Islamiah (PDI), hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat bagi menyampaikan sijil kepada para peserta kursus ialah Pegawai Perkembangan Agama, Unit Kursus PDI, Haji Fansuri Sharimi @ Mansur bin Mohd Ali.

Kursus bagi pegawai dan kakitangan kerajaan itu telah dianjurkan oleh Unit Kursus, Bahagian Penyebaran Dakwah, PDI, yang antara lain bertujuan untuk memberi kefahaman dan meningkatkan pengetahuan agama khusus dalam ilmu Tasawuf.

Di samping itu memperkukuhkan lagi pengetahuan dari segi kerohanian untuk menjadikan Islam sebagai cara hidup sempurna.

Salah seorang peserta kursus telah menerima sijil yang disampaikan oleh Haji Fansuri Sharimi.
Salah seorang peserta kursus telah menerima sijil yang disampaikan oleh Haji Fansuri Sharimi.
Sesi bergambar ramai sejurus selesai majlis berkenaan.
Sesi bergambar ramai sejurus selesai majlis berkenaan.

Kursus selama empat hari itu, bermula 10 Julai lalu itu merupakan rancangan tahunan Unit Kursus PDI dan kali ini antara isi kandungan kursus menyentuh mengenai pengertian Tasawuf, hukum mempelajari ilmu Tasawuf, peranan hati, jenis maksiat, maksiat zahir dan pemeliharaannya di samping menerangkan mengenai gejala penyakit rohani.

PDI berharap dengan kursus ini juga akan dapat memberikan kefahaman, mengulang kaji pengetahuan yang ada seterusnya meningkatkan kefahaman yang sedia ada untuk diamalkan dalam kehidupan di samping menghayati ajaran Islam dengan penuh keyakinan serta ketakwaan kepada Allah S.W.T.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -