60 uji kekuatan dalam perlawanan gusti lengan

Oleh Sim Y. H. & Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 Dis – Seramai 60 orang peserta dari dalam dan luar negara telah mengambil bahagian dalam Perlawanan Gusti Lengan yang berlangsung selama dua hari, hingga 14 Disember di Dewan Serbaguna, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Persatuan Gusti Lengan Brunei, di sini, hadir menyempurnakan penyampaian ha-diah dan sijil kepada para pemenang ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Pelancongan) di Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP), Awang Wardi bin Haji Mohammad Ali.

Perlawanan mempertandingkan lima kategori iaitu Kategori Bawah 70kg, Kategori 70kg hingga 79kg, Kategori 80kg ke atas, Terbuka Champions of Champions dan Kategori Amatur Champions of Champions.

Dalam Kategori Amatur Champions of Champions, peserta dari Negara Brunei Darussalam, Awang Mohd Syahiran Aizat bin Suriyazan muncul juara, Kategori Bawah 70kg pula dijuarai oleh peserta dari Sabah, Micky Cheah, Kategori 70kg hingga 79kg dijuarai peserta dari Sabah, Joffy Jolly, Kategori 80kg ke atas juga dijuarai oleh peserta dari Sabah, Raymond Wong manakala itu, Kategori Terbuka Champions of Champions juga dimenangi oleh Joffy Jolly.

Perlawanan itu menarik penyertaan daripada peserta dari Sabah, Sarawak, Filipina, Indonesia, Wilayah Persekutuan Labuan dan Negara Brunei Darussalam.

Perlawanan itu dianjurkan oleh Persatuan Gusti Lengan Brunei dengan kolaborasi bersama Jabatan Kemajuan Pelancongan, KSSUP sempena Festival Disember Brunei 2019.

Awang Wardi bergambar ramai bersama para pemenang dan peserta pada akhir perlawanan. – Gambar daripada Persatuan Gusti Lengan Brunei