61 pain darah dikumpulkan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 14 JUN – Bersempena Hari Penderma Darah Sedunia yang disambut setiap 14 Jun, Art of Living (AoL) Brunei telah mengendalikan kempen menderma darah yang telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dengan penyertaan lebih 100 orang.

Bagi kempen yang diadakan di Bilik Ibnu Sina, Pusat Kesihatan Panaga dengan tujuan untuk membantu menambah bekalan darah negara itu, para peserta telah mendaftar lebih awal pada permulaan bulan ini.

Bagaimanapun, dengan bantuan Pusat Pendermaan Darah, Jabatan Perkhidmatan Makmal Kementerian Kesihatan, hanya 61 orang yang layak menderma darah pada kempen itu.

Selaras dengan nasihat yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan, para peserta yang berdaftar datang ke lokasi berkenaan mengikut slot masa masing-masing sebagai usaha berterusan untuk memastikan penjarakan sosial di samping disediakan penutup mulut dan hidung, pemeriksaan suhu badan dan menggunakan kod QR BruHealth yang dilaksanakan bagi memastikan semua peserta kekal sihat.

Perkara berkenaan dikongsikan oleh Ravindra V Gadamsetti yang melahirkan perasaan gembira dan penghargaannya bagi pihak AoL Brunei atas penyertaan ramai peserta yang katanya terdiri daripada 15 warganegara.

Beliau turut menyatakan bahawa susulan maklum balas dan kehadiran yang menggalakkan itu, AoL Brunei juga merancang untuk menganjurkan aktiviti serupa dalam masa terdekat untuk terus memberi bantuan di mana yang boleh serta meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan dalam kalangan orang awam.

Lebih 100 orang menyertai kempen menderma darah sempena Hari Penderma Darah Sedunia.