65 kes baharu, lebih 3,000 jalani swab

Oleh Syahmi Hassan
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 OGOS – Sebanyak 65 kes baharu termasuk empat kes import jangkitan COVID-19 telah disahkan hari ini, yang membawa jumlah keseluruhan kes COVID-19 di negara ini kepada 852 orang.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar (gambar) menjelaskan bahawa terdapat tambahan kes-kes baharu kepada kluster-kluster aktif yang sedia ada.

Ini termasuk 11 kes bagi Kluster Champion 7, sembilan kes bagi Kluster Chung Hua KB, tiga kes bagi Kluster BSP HQ, dua kes bagi Kluster Dragonboat, satu kes bagi Kluster Semporna Enak, satu kes bagi Kluster ABCi, satu kes bagi Kluster Al-Falah/Freda Radin, satu kes bagi Kluster 635 dan satu kes bagi Kluster Total.

“Selain itu, terdapat dua kluster baharu telah dikesan. Sebanyak 10 kes baharu pada hari ini telah dikaitkan dengan Kes 762 yang dilaporkan pada 16 Ogos 2021. Kluster itu sekarang dikenali sebagai Kluster The Mall.

“Tiga kes baharu telah dikaitkan dengan Kes 597 yang dilaporkan pada 13 Ogos 2021.

Kluster itu sekarang dikenali sebagai Kluster Aker,” jelas beliau pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Manakala itu, empat kes import iaitu Kes 811, 814 dan 815 telah tiba dari Manila pada 4 Ogos lalu dengan menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI684 dengan Kes 825 ialah seorang kanak-kanak berumur satu tahun yang merupakan salah seorang anak kepada sebuah keluarga yang tiba dari Afrika melalui Kuala Lumpur pada 30 Julai 2021 dengan menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI874. Empat orang ahli keluarga yang lain telah disahkan positif pada 9 Ogos 2021.”

Manakala, terdapat 18 kes yang masih belum diketahui sumber jangkitannya, tambah beliau.

Yang Berhormat Dato juga menjelaskan kes dalam kluster-kluster aktif tersebut adalah mereka yang sedang menjalani kuarantin setelah didapati mempunyai kontak dengan beberapa kes positif sebelumnya.

“Pengesanan kontak bagi semua kes baharu masih giat dijalankan dan kontak terdekat yang dikenal pasti akan diarahkan untuk menjalani kuarantin mandatori dan ujian RT-PCR SARS-CoV-2,” jelas beliau.

Dalam pada itu, tidak ada kes telah disahkan sembuh pada hari ini membawa kepada jumlah kes yang sembuh kekal sebanyak 333 kes. Ini bermakna terdapat 516 kes aktif telah direkodkan di negara ini. Dalam kalangan kes-kes aktif tersebut, beliau menjelaskan dua kes berada dalam keadaan kritikal yang mana kedua-duanya memerlukan bantuan pernafasan dan tujuh lagi kes di bawah pemantauan rapi di Pusat Pengasingan Kebangsaan (NIC). Beliau juga mengongsikan bahawa dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 3,310 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 179,420 ujian. Pada sidang media itu, Yang Berhormat Dato menasihatkan kes-kes yang didapati positif dan sedang bersiap bagi dipindahkan ke NIC untuk merujuk kepada information sheet yang telah disediakan bagi mengetahui senarai barang-barang keperluan semasa berada di pusat berkenaan di mana senarai tersebut boleh didapati di laman web Kementerian Kesihatan.

“Di kesempatan ini, saya ingin menyeru kepada semua barisan hadapan supaya sentiasa kuat dan tabah dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang telah diamanahkan demi menjaga kesejahteraan rakyat dan penduduk di Negara Brunei Darussalam. Hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalas segala jasa dan pengorbanan abiskita semua. Aamin Aamin Ya Rabbal ‘Alamin,” kata Yang Berhormat Dato.