Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

650 terima pingat kehormatan negara

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JUN – Seramai 650 orang pegawai, kakitangan dan tenaga pengajar di Kementerian Pendidikan telah menerima Pingat Kehormatan Negara Brunei Darussalam bagi tahun 2018 hingga 2020 sempena Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, kelmarin.

Majlis yang berlangsung di Dewan Persidangan, BRIDEX, Jerudong itu menyaksikan seramai 330 orang menerima Pingat Indah Kerja Baik (PIKB) manakala itu, 320 menerima Pingat Kerja Lama (PKL).

Hadir selaku tetamu kehormat bagi menyempurnakan penyampaian pingat berkenaan ialah Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Pendidikan, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh.

Pengurniaan PIKB dan PKL itu adalah sebagai pengiktirafan dan penghargaan daripada kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia atas jasa dan sumbangan kerja yang telah diberikan sepanjang mereka berkhidmat.

Ia juga sebagai motivasi dan penyuntik semangat kepada warga kementerian untuk meningkatkan lagi mutu dan kualiti kerja serta terus berbakti dengan lebih cemerlang.

Turut hadir pada majlis anjuran Kementerian Pendidikan melalui Jabatan Pentadbiran dan Perkhidmatan-perkhidmatan itu ialah Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi), Dr Haji Azman bin Ahmad; Pemangku Setiausaha Tetap (Pendidikan Teras), Awang Aliuddin bin Haji Abdul Rahman; timbalan setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan dan pegawai-pegawai kanan Kementerian Pendidikan.

ATAS & BAWAH: Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyampaikan Pingat Kehormatan Negara Brunei Darussalam kepada para penerima pada majlis yang berlangsung di Dewan Persidangan, BRIDEX, Jerudong, baru-baru ini. – Gambar serahan Kementerian Pendidikan

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -