Monday, March 27, 2023
29.9 C
Brunei

-

67 Panggilan kebakaran setakat Mac

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 APRIL – Bagi Januari hingga Mac 2022, sebanyak 24 insiden kebakaran rumah direkodkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) dengan anggaran kerugian sebanyak $948,500, sebanyak 12 panggilan kebakaran bangunan dengan anggaran kerugian sebanyak $1,959,001 serta 31 panggilan kebakaran elektrik dengan anggaran kerugian $93,856.

Statistik itu dikongsi oleh Ketua Perhubungan Awam, JBP, ASFR Pengiran Mohammad Ali Rahman bin Pengiran Haji Salleh semasa sidang media bersama JBP, Autoriti Elektrik Negara Brunei Darussalam (AENBD) dan Jabatan Perkhidmatan Elektrik (JPE) mengenai keselamatan kebakaran elektrik menjelang hari raya, baru-baru ini.

Beliau berkata bahawa kategori punca kebakaran struktur dipercayai daripada kebakaran elektrik seperti lebih beban, kepanasan yang berlebihan, litar pintas, penyambungan longgar, pendawaian usang, pendawaian haram dan pengubahsuaian pendawaian yang disebabkan oleh kecuaian individu, kerosakan pada komponen dan kerosakan pada main switch board, distributor switch board, incoming cables dan fuse cutout, kesilapan manusia atau kecuaian seperti masakan yang ditinggalkan, perunan yang ditinggalkan, lilin yang masih menyala ditinggalkan, individu bermain api atau pemetik api serta arson atau meragukan yang mengakibatkan kebakaran yang disengajakan.

Sementara itu, bagi Januari hingga Mac 2022 juga, enam panggilan kemalangan kereta telah direkodkan yang melibatkan empat orang cedera serta satu korban jiwa dan sebanyak 14 panggilan insiden kebakaran kereta dengan anggaran kerugian sebanyak $35,930.

ASFR Pengiran Mohammad Ali Rahman berkata bahawa kategori punca utama kebakaran
kenderaan adalah elektrik iaitu kepanasan yang berlebihan sistem elektrik, litar pintas pendawaian sistem elektrik dan kerosakan bahagian pendawaian sistem, mekanikal iaitu kerosakan pada komponen mekanikal dan kebocoran hos minyak atau saluran di komponen kenderaan serta kecuaian manusia iaitu penyambungan yang longgar.

ASFR Pengiran Mohammad Ali Rahman (tengah), Pemangku Pengarah Jabatan Perkhidmatan Elektrik, Awang Muhammad Amir Sharifuddin bin Haji Ali (kiri) dan Ketua AENBD, Awang Ahmad Ridza bin Dato Haji Abdul Rahman (kanan) semasa sidang media yang diadakan baru-baru ini. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -