69 Orang bakal haji dirai

Oleh Yusrin Junaidi & Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 JULAI – Seramai 46 orang warga Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) dan jabatan-jabatan di bawahnya yang akan menunaikan ibadah haji pada tahun ini telah diraikan pada majlis membaca Doa Selamat yang diadakan di kementerian berkenaan, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis tersebut ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan diikuti dengan bacaan Doa Selamat khusus bagi memohon limpah rahmat dan keberkatan dari Allah SWT bagi perlindungan dan keselamatan kesemua bakal jemaah haji Negara Brunei Darussalam khasnya bakal jemaah haji warga KHEU, semoga segala amal ibadah mereka diterima dan beroleh haji yang mabrur.

Bacaan Doa Selamat dipimpin oleh Pegawai Hal Ehwal Masjid, Haji Amran bin Haji Mohd Salleh.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Paduka Haji Bahrom bin Pengiran Haji Bahar; Setiausaha Tetap di KHEU, Dato Seri Setia Haji Abdul Aziz bin Orang Kaya Maharaja Lela Haji Yussof; Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Keugamaan) di KHEU, Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang, para pengarah dan penolong pengarah serta pegawai kanan KHEU.

Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin ketika menghadiri majlis membaca Doa Selamat untuk bakal jemaah haji di KHEU, kelmarin.
Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali semasa menyampaikan sumbangan kepada salah seorang bakal haji KSSUP.
Yang Berhormat Dato Seri Setia Abdul Mutalib ketika menyampaikan sumbangan derma kepada salah seorang bakal haji yang diraikan pada majlis berkenaan.
Dato Seri Pahlawan Haji Mohd Irwan ketika menyampaikan sumbangan kepada seorang bakal haji PDB.
Penyampaian sumbangan di Surau Ibu Pejabat Polis Gadong sempena majlis Doa Selamat bagi tujuh anggota PDB yang bakal mengerjakan fardu haji tahun ini.

Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP), hari ini, turut mengadakan majlis Doa Selamat bagi enam orang bakal jemaah haji yang terdiri daripada warga kementerian berkenaan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan KSSUP, majlis telah berlangsung di Bilik VIP, Bangunan KSSUP itu turut menyaksikan penyampaian sumbangan derma daripada pegawai dan kakitangan kementerian dan jabatan-jabatan di bawahnya kepada bakal-bakal jemaah haji.

Penyampaian sumbangan telah disempurnakan oleh Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Apong.

Turut hadir ialah pemangku setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan dan pegawai-pegawai kanan KSSUP dan jabatan-jabatan di bawahnya.

Sementara itu, 10 orang bakal jemaah haji dari Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi dan jabatan-jabatan di bawahnya serta pihak-pihak berkuasa telah diraikan dalam majlis Doa Selamat kelolaan Jabatan Penerbangan Awam yang berlangsung di Dewan Amar Pahlawan, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Dato Seri Setia Abdul Mutalib bin Pehin Orang Kaya Seri Setia Dato Paduka Haji Mohammad Yusof.

Pemangku Pengarah Penerbangan Awam, Awang Mohamad Fauzi bin Mohamad Sidek dalam ucapannya selaku pengerusi majlis turut mendoakan agar bakal-bakal jemaah haji yang akan berangkat ke tanah suci bagi menunaikan Rukun Islam kelima tersebut akan dipermudahkan serta diberikan kesihatan yang baik agar dapat mengerjakan ibadah dengan sempurna seterusnya diterima oleh Allah SWT dan kembali ke Tanah air dengan memperoleh haji yang mabrur.

Majlis berkenaan turut dimeriahkan dengan ceramah bertajuk ‘Meraih Haji Yang Mabrur’ yang disampaikan oleh penceramah undangan dari Pusat Dakwah Islamiah (PDI), Haji Awang Muhammad Naqib bin Haji Awang.

Selepas sesi ceramah, majlis kemudiannya diteruskan dengan majlis penyampaian sumbangan derma kepada bakal-bakal jemaah haji yang terdiri daripada pegawai dan kakitangan Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi serta jabatan-jabatan di bawahnya dan pihak-pihak berkuasa yang disampaikan oleh tetamu kehormat majlis sebelum majlis diakhiri dengan bacaan Doa Selamat.

Turut hadir ialah setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, ketua eksekutif Pihak Berkuasa Industri Teknologi Infokomunikasi (AITI) dan Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Brunei Darussalam, ketua-ketua jabatan serta pegawai kanan dan kakitangan kementerian dan jabatan-jabatan di bawahnya serta pihak-pihak berkuasa.

Dalam pada itu, satu majlis Doa Selamat bagi tujuh anggota Polis Diraja Brunei (PDB) yang bakal mengerjakan fardu haji tahun ini telah diadakan di Surau Ibu Pejabat Polis Gadong.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pesuruhjaya PDB, Dato Seri Pahlawan Haji Mohd Irwan bin Haji Hambali dan isteri, Pengiran Datin Hajah Zauyah binti Pengiran Haji Sulaiman.

Turut hadir ialah Timbalan Pesuruhjaya Polis, Pengiran Dato Paduka Haji Mohd Jefri bin Pengiran Haji Abdul Hamid dan datin, para pengarah, timbalan pengarah, pegawai kanan dan anggota pangkat rendah PDB.

Majlis yang dikendalikan oleh Badan Ugama Islam PPDB itu dimulakan dengan sembahyang sunat Hajat berjemaah diimamkan oleh, APO Sarjan Mejar 6924 Pengiran Haji Ludin bin Pengiran Haji Metahir diikuti bacaan tahlil serta Doa Selamat.

Acara kemudian diakhiri dengan penyampaian sumbangan kepada bakal-bakal jemaah haji yang diraikan.