7 MoU dimeterai antara beberapa institusi terkemuka di Singapura dan Malaysia

SINGAPURA, 5 SEPT – Tujuh Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai sektor Pendidikan, Seni & Budaya, Perniagaan dan Perkhidmatan Misionaris, dimeterai antara beberapa institusi terkemuka di Singapura dan Malaysia, baru-baru ini.

Jamiyah Singapura bertindak sebagai pemudah cara untuk majlis pemeteraian MoU yang disaksikan secara fizikal oleh Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura, Datuk Dr Azfar Mohamad Mustafar manakala rakan sejawatannya dari Malaysia menyertai majlis itu secara maya. Gabenor Melaka Tun Dr Mohd Ali Mohd Rustam juga menyertai majlis itu secara maya dari Melaka, selaku Presiden Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) dan Canselor Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM).

“Jamiyah Singapura adalah sebuah pertubuhan yang penting untuk masyarakat Melayu Islam di Singapura yang banyak menjalinkan kerjasama dengan institusi di Malaysia terutama di dalam konteks Dunia Melayu Dunia Islam,” kata Azfar kepada Bernama.

Ketua misi yang baharu ini berkata pihak Suruhanjaya Tinggi Malaysia akan terus memberi kerjasama dengan Jamiyah Singapura di masa akan datang dalam menjayakan aktiviti yang memberi manfaat kepada komuniti yang memerlukan di kedua-dua negara.

“Saya juga berharap Jamiyah Singapura dapat berikan kerjasama dalam saya melaksanakan tugas sebagai Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Singapura. Semoga kita semua dapat melaksanakan apa yang diamanahkan kepada kita dengan jayanya,” katanya.

Sementara itu, Presiden Jamiyah Singapura Datuk Dr Mohd Hasbi Abu Bakar berharap hubungan yang ‘lebih rapat’ dan ‘lebih baik’ akan dapat dijalin antara Singapura dan Malaysia.

Mohd Hasbi juga berharap Jamiyah Singapura dapat berkolaborasi lebih erat dengan pelbagai pertubuhan dan perniagaan di Malaysia dan peringkat tempatan, dalam sektor Pendidikan, Kesenian & Kebudayaan, Perniagaan dan Perkhidmatan Misi. – Bernama