7 pasukan F1 bantah siasatan FIA

PARIS, 5 MAC – Tujuh pasukan Formula Satu bersama-sama membantah untuk menandatangani penyelesaian sulit antara Ferrari dan badan pemerintah FIA berikutan penyiasatan mengenai enjin pasukan mereka musim lepas.

McLaren, Mercedes, Point Racing, Red Bull, Renault, Alpha Tauri dan Williams juga mengeluarkan kenyataan serupa.

Mereka mahu ‘pendedahan penuh dan tepat’ sepanjang siasatan selama berbulan-bulan itu, sambil menambah ‘kami berhak untuk mendapatkan hak undang-undang dalam proses FIA dan sebelum dibawa ke mahkamah.’

Selain Ferrari, dua lagi pasukan tidak menandatangani surat tersebut. Kedua-duanya adalah dari pasukan Haas dan Alfa Romeo yang menggunakan enjin Ferrari.

FIA berkata minggu lalu penyiasatan teknikal secara menyeluruh ke dalam enjin Ferrari 2019 dan dapat mencapai penyelesaian dengan pasukan berkenaan sama ada enjinnya melebihi aliran bahan api maksimum yang dibenarkan atau tidak, yang bertentangan dengan peraturan.

Soalan-soalan yang dikemukakan oleh pasukan dan pemandu sama ada meter aliran bahan api kereta itu melebihi jumlah pengawalseliaan 100 kilogram sejam.

Mereka berkata bahawa ini mungkin mempengaruhi kelajuan Ferrari yang sangat unggul di laluan jalan yang lurus. – AP

Kru pit Ferarri dan pemandu kereta Ferrari, Charles Leclerc dari Monaco semasa sesi ujian pra-musim Formula Satu di litar perlumbaan Barcelona Catalunya di Montmelo, pada 28 Februari. – AP