Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

7 pegawai, kakitangan kastam mengaku tidak bersalah

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 MAC – Tujuh pegawai dan anggota Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED) telah mengaku tidak bersalah atas tuduhan rasuah, bersekongkol untuk melakukan pecah amanah dan penyalahgunaan kuasa awam di Mahkamah Perantaraan kelmarin.

Hakim Radin Safiee bin Radin Mas Basiuni menangguhkan kes hingga 15 April untuk menetapkan tarikh perbicaraan.

Kes merupakan hasil penahanan oleh Biro Mencegah Rasuah (BMR) dalam operasi bersama dengan agensi keselamatan lain antara 8 September dan 4 Oktober 2022.

Operasi ini berkaitan dengan maklumat diterima oleh BMR bahawa pegawai-pegawai JKED melakukan kesalahan menjual barang-barang yang dirampas dan disimpan di gudang JKED di Muara, ada antaranya telah diarahkan untuk dimusnahkan.

Ini membawa kepada penahanan Timbalan Penguasa Kastam, Pengiran Mohd Amir Ilham bin Pengiran Haji Yusop, yang juga merupakan Timbalan Ketua Unit Pengurusan Aset dan Logistik, dan Pegawai Pemeriksaan Pengiran Ehsaney Mohammad Mustaffa bin Pengiran Jalil, yang dihadapkan ke Mahkamah Majistret pada 10 September dan diperintahkan ditahan reman selama dua minggu untuk siasatan lanjut.

Siasatan lanjut membawa kepada penahanan seorang warga India dan lima pegawai serta anggota JKED yang terlibat. Mereka juga ditahan reman pada tarikh yang berbeza untuk siasatan lanjut.

Salah satu penahanan lanjut ialah Timbalan Penguasa Kastam dan Ketua Unit Pengurusan Aset dan Logistik, Abu Talip bin Haji Awang Tengah, yang dituduh melakukan pecah amanah di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan pada bulan Ogos atas tuduhan menyelewengkan harta yang dirampas oleh JKED.

Harta tersebut termasuklah bahagian-bahagian barang ganti kenderaan, motosikal mini, basikal, telefon bimbit, jam tangan, gelang batu jed dan mesin rumput yang diamanahkan kepada Abu Talip.

Sementara itu, Pengiran Mohd Amir Ilham, Pengiran Ehsaney Mohammad Mustaffa, pegawai-pegawai kastam, Dayangku Harlizan binti Pengiran Zainal dan Muhammad Nazirul Mubin bin Ismail, Pegawai Pemeriksaan Kastam, Muhammad Khairul Zaman bin Haji A Said dan kakitangan kastam, Marsidi bin Haji Bakir dituduh di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang dibaca sama dengan Akta 109 atas tuduhan bersekongkol melakukan pecah amanah pada suatu masa di bulan Ogos, sambil menyelewengkan harta yang sama yang diamanahkan kepada Abu Talip.

Siasatan juga mendapati kesalahan lain yang didakwa dilakukan oleh Pengiran Ehsaney Mohammad Mustaffa.

Pertuduhan tersebut membawa kepada dua pertuduhan dihadapi oleh Pengiran Ehsaney Mohammad Mustaffa di bawah Seksyen 6(a) Akta Pencegahan Rasuah, Bab 131, kerana menerima suapan $150 dan $100 pada September 2022 daripada seorang kontraktor yang dianugerahkan dua projek berasingan untuk menjalankan kerja-kerja pemasangan di JKED.

Pengiran Ehsaney Mohammad Mustaffa juga menghadapi satu pertuduhan di bawah Seksyen 12B Akta Pencegahan Rasuah atas kesalahan menyalahgunakan jawatan awam, iaitu sebagai pegawai pemeriksa kastam, dengan menjual arak kepada seorang warga India antara 28 Ogos dan 5 September, satu kesalahan bercanggah dengan Seksyen 78 Perintah Cukai 2006.

Pendakwa Siti Khalillah Hussin mewakili pendakwa raya manakala para defendan kecuali Marsidi bin Haji Bakir diwakili oleh peguam dari firma Messrs Yusof Halim and Partners, Ridzlan and Co, Abraham Davidson and Co, Yu and Chiew, Pengiran Izad dan Lee.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -