70 pelajar AAC terima bantuan MKM

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 FEB – Seramai 70 orang pelajar yang memerlukan dari Maktab Anthony Abell (AAC), Seria, kelmarin menerima bantuan berjumlah $3,890
daripada Majlis Kesejahteraan Masyarakat (MKM).

Bantuan yang disampaikan oleh Presiden MKM, Awang Mohd Yusof Halim kepada Timbalan Pengetua AAC, Dayang Nor Azah binti Haji Marmin itu bertujuan untuk membantu kumpulan pelajar yang memerlukan untuk mendapatkan pakaian dan kasut sukan bagi aktiviti sekolah.

Menurut Dayang Nor Azah, bantuan kewangan itu juga akan digunakan untuk membeli lampin pakai buang untuk seorang pelajar istimewa sekolah, Awang Mohd Danial bin Nordin yang menuntut di Tahun 9.

Pelajar istimewa berkenaan dilahirkan lumpuh dari pinggang ke bawah dan tidak mempunyai kawalan pada usus dan perlu memakai lampin.

Awang Mohd Danial menggunakan kerusi roda, dan beliau serta adiknya dijaga oleh seorang ibu tunggal.

Awang Mohd Yusof Halim bergambar ramai bersama pelajar-pelajar Maktab Anthony Abell yang memerlukan bantuan.

Beliau diberikan lima kotak lampin dewasa setiap bulan oleh pihak hospital, dan setiap kotak mengandungi 10 lampin.

“Saya memerlukan sekurang-kurangnya 50 lampin setiap bulan.

“Apabila saya tidak mempunyai lampin yang cukup, saya perlu mengawal makanan dan minuman supaya saya boleh mengurangkan penggunaan lampin,” kata Awang Mohd Danial yang turut menerima bantuan lampin tambahan daripada guru-guru sekolah dan rakan-rakannya.

Awang Mohd Danial yang terharu dengan bantuan yang dihulurkan itu berharap dapat menamatkan pengajian di peringkat tinggi dan menjadi ahli masyarakat yang berguna pada masa akan datang.

MKM sebelum ini turut menghulurkan bantuan untuk Projek Kembali ke Sekolah kepada pelajar yang memerlukan di sekolah sama pada awal tahun ini.