Wednesday, May 29, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  70,000 kakitangan universiti Britain lancar mogok 18 hari

  LONDON, 13 JAN – Lebih 70,000 kakitangan di 150 universiti di seluruh Britain akan melancarkan mogok selama 18 hari antara Februari dan Mac dalam pertikaian membabitkan gaji, syarat dan pencen, lapor agensi akhbar Jerman (DPA).

  Kesatuan Universiti dan Kolej (UCU), berkata tarikh sebenar mogok itu akan diputuskan minggu depan.

  Kesatuan itu juga akan menjalankan undian semula kakitangan di semua 150 universiti untuk memperbaharui mandatnya dan membenarkan tindakan perindustrian diadakan pada 2023, termasuk pemulauan penandaan dan penilaian mulai April, melainkan pertikaian itu diselesaikan.

  UCU berkata masa semakin suntuk untuk pentadbir universiti mengelak gangguan meluas tahun ini.

  Kesatuan itu menuntut kenaikan gaji yang bersesuaian bagi mena-ngani krisis kos sara hidup serta tindakan untuk menamatkan kontrak tiada jaminan.

  Kesatuan itu berkata Persatuan Majikan Universiti dan Kolej (UCEA), yang mewakili majikan universiti, menawarkan gaji antara 4 peratus dan 5 peratus kepada UCU baru-baru ini yang menurut kesatuan itu sebagai tidak mencukupi.

  Setiausaha Agung UCU, Jo Grady berkata, “Hari ini kesatuan kita bersatu untuk menyokong program tindakan mogok yang belum pernah berlaku sebelum ini.

  “Masa semakin suntuk untuk sektor itu mencapai perjanjian atau berhadapan gangguan secara menyeluruh di sepanjang musim bunga.

  “Kakitangan universiti mendedikasikan hidup mereka untuk pendidikan dan mereka mahu kembali bekerja, namun ia hanya akan berlaku jika naib canselor universiti menggunakan kekayaan besar sektor itu untuk menangani lebih sedekad kejatuhan gaji, amalan pekerjaan tidak selamat yang berleluasa dan pencen yang rendah. Pilihan di tangan mereka.” – Bernama

  Gambar fail bertarikh 11 Januari 2023 menunjukkan pekerja sedang melancarkan mogok di New York City. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis temukan anggota badan ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh di India

  NEW DELHI, 29 MEI – Anggota badan yang disyaki milik seorang ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh semasa lawatan ke India, telah ditemukan dalam tangki septik...