731 graduan LCB dirai

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 OGOS – Seramai 731 orang pelajar Kolej Perdagangan Laksamana (LCB) yang berjaya menamatkan Kursus Perdagangan, Hospitaliti, Pengkomputeran dan Kulinari daripada program Kensington College of Business, Pearson BTEC dan City & Guilds diraikan dalam majlis yang berlangsung di Songket Ballroom,
Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong, hari ini.

Majlis tamat pengajian berkenaan telah diadakan dalam dua sesi iaitu sesi pagi untuk seramai 375 graduan kelas 2020 dan sesi petang untuk seramai 356 orang graduan kelas 2021.

Hadir selaku tetamu kehormat bagi sesi pagi ialah Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman dan Pesuruhjaya Tinggi British ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama John Virgoe.

Sesi petang dihadiri oleh Timbalan Menteri Pendidikan, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh selaku tetamu kehormat.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pengarah LCB, Haji Suhaimei bin Haji Awang Besar dan Ketua Pegawai Operasi dan Timbalan Pengetua, Sivarajah Subramaniam.

ATAS & BAWAH: Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyampaikan sijil kepada graduan-graduan dalam majlis yang berlangsung di Songket Ballroom, Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong, kelmarin.

Antara graduan LCB yang diraikan pada majlis berkenaan.
Antara ibu bapa dan penjaga graduan yang hadir pada majlis tersebut.

Dalam ucapan alu-aluannya pada majlis itu, Sivarajah Subramaniam berkata bahawa majlis berkenaan merupakan yang terbesar setakat ini dengan lebih 700 orang graduan dan lebih dari 1,800 jemputan bagi sesi pagi dan petang,

Menurutnya juga, pada tahun ini, terdapat seramai 15 orang pelajar terbaik bagi kelas tahun 2020, yang mana ia merupakan pencapaian yang membanggakan bagi pihak LCB.

Di hujung ucapannya, Sivarajah turut mengongsikan bahawa LCB merancang untuk merangkumi perkembangan yang boleh dilaksanakan pada dua kursus baharu yang menarik dan bangunan tambahan baharu pada 2022.

TYT John Virgoe dalam ucapannya pula memuji bahawa banyak kursus dan kelayakan UK yang dianugerahkan semasa upacara itu, sambil menambah bahawa hubungan erat dalam pendidikan antara UK dan Brunei sangat penting untuk hubungan dua hala pada masa ini dan masa depan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, graduan adalah daripada pelbagai program iaitu University Foundation Course (60/60); KCB Programmes (Higher Diploma, Advanced Diploma, Diploma & Certificates) (19/22); Pearson BTEC Level 5 HND in Business (Accounting/Marketing) (33/44); Pearson BTEC Level 5 HND in Hospitality Management (5); Pearson BTEC Level 5 HND in Computing and Systems Development (41/43); Pearson BTEC Level 4 HNC in Computing and Systems Development (1); Pearson BTEC Level 3 Diploma in IT (31/19); Pearson BTEC Level 3 Diploma in Hospitality (9/9); Pearson BTEC Level 3 Diploma in Business (48/66); Pearson BTEC Level 2 Certificate in Business (57/41); dan City & Guilds Culinary Arts (71/52).