75.6 peratus pesakit COVID-19 belum divaksin

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Setakat 12 September, hanya 8.4 peratus daripada jumlah pesakit COVID-19 di negara ini telah mendapat suntikan penuh.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengongsikan perkara itu semasa menjawab persoalan mengenai jumlah pesakit yang telah dan belum mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 semasa sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato menambah, sebanyak 16 peratus pesakit telah mendapat satu dos suntikan manakala selebihnya iaitu 75.6 peratus belum mendapatkan vaksin.

Jika dilihat, tambahnya, tiga suku daripada jumlah pesakit belum menerima vaksin mereka manakala pesakit yang berada di tahap 5 iaitu kritikal dan memerlukan mesin ECMO, kesemuanya belum menerima vaksin.

Sementara itu, pesakit yang telah mendapat suntikan penuh mereka yang di tahap 4 iaitu dua orang yang mana mereka ini memerlukan mesin bantuan pernafasan tetapi dalam keadaan stabil dan selebihnya di tahap 1 dan 2 sebanyak 8.4 peratus.

“Dengan pengambilan vaksin ini juga dapat menolong mengawal gejala dan mengurangkan risiko untuk dimasukkan ke ICU dan sebagainya,” jelas Yang Berhormat Dato lagi.