78 pain darah dikumpulkan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 23 OGOS – Kempen derma darah anjuran Kelab Rotary Belait yang berlangsung di Pusat Pembelajaran dan Pembangunan, Hospital Suri Seri Begawan (SSB), Kuala Belait, hari ini, telah berjaya mengumpulkan sebanyak 78 pain darah.

Diadakan dengan kerjasama Tabung Darah Hospital SSB dan sokongan Aewon Brunei dan Restoran Buccaneer, kempen tersebut telah menarik ramai orang yang berhasrat untuk menderma darah bagi membantu menyelamatkan nyawa.

Hadir menyaksikan kempen berkenaan ialah Presiden Kelab Rotary Belait, Patrick Lai bersama beberapa orang ahli kelab termasuk Naib Presiden, Loo Soon Nin; President Elect, Henrietta Hiew; Setiausaha, Camille Chai dan Pengerusi Projek Perkhidmatan, Helen Tang.

Turut hadir ialah Pembantu Gabenor Daerah 3310 sesi 2020-2021, Jimmi Chung, pen-duduk sekitar dan ahli-ahli kelab berkenaan serta bebe-rapa persatuan Cina yang berpangkalan di Daerah Belait.

Henrietta Hiew ketika ditemui berkata bahawa langkah-langkah pencegahan ketat selaras dengan garis panduan Kementerian Kesihatan telah dilaksanakan semasa kempen itu bagi memastikan keselamatan kakitangan dan penderma.

Beliau juga mengambil kesempatan untuk menyampaikan penghargaannya bagi pihak kelab kepada hospital serta penaja-penaja utama mereka, Aewon Brunei dan Restoran Buccaneer serta para penyokong dan penderma yang sama-sama menjayakan kempen berkenaan.

Semasa kempen itu, 30 penderma awal turut menerima baucar makan daripada Restoran Buccaneer sebagai tanda penghargaan kelab kepada mereka yang mengambil inisiatif untuk datang awal.

Di samping itu, semua penderma juga menerima baju T bertema serta beg cenderahati.

Henrietta Hiew menyampaikan baucar kepada salah seorang penderma darah awal.
Salah seorang penderma menerima baju T dan beg cenderahati yang disampaikan Patrick Lai.